15 година од агресије НАТО против СРЈ

15 година од агресије НАТО против СРЈ
15 година од агресије НАТО против СРЈ
15 година од агресије НАТО против СРЈ
15 година од агресије НАТО против СРЈ

У Центру „Сава“ је у петак,  21. марта 2014. године, у присуству многобројних гостију из земље и иностранства, отворена изложба  "Да се не заборави" . Аутор изложбе фотографија о хуманитарним, економским и еколошким последицама је академски сликар Милан Чулић, организатори су Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, организација СУБНОР, а све  уз велику помоћ Удружења српских домаћина (председник Нићифор Аничић).

Генерал потпуковник Љубиша Стојмировић, председник Клуба генерала и адмирала Србије, отворио је изложбу и подсетио још једном да не можемо заборавити најстрашнији злочин према једном народу - према српском народу, злочин који је постао пракса и у односу на друге народе света. 

Другог дана, у суботу, 22. марта, у свечаној сали Центра „Сава“ химном Боже правде, Мокрањчевим руковетима и песмом у славу Богородице Радуј се, Невесто Неневестна, Прво београдско певачко друштво поздравило је учеснике међународне конференције под називом „Глобални мир насупрот глобалном интервенционизму и империјализму“.

Госте из европских и прекоморских земаља поздравио је и благословио Епископ бачки др Иринеј (Буловић).

Поздравне говоре казивали су Нићифор Аничић (Друштво српских домаћина), Момчило Вуксановић (председник СНВ Црне Горе), Миодраг Зечевић (Председник организације СУБНОР), Момир Булатовић (некадашњи председник СРЈ), Живадин Јовановић (Београдски форум за свет равноправних).

Из Светске организације за мир обратиле су се: Сокоро Гомес из Бразила, председник ове организације, секретар - госпођа Илда Фигуериедо из Португалије ( Ilda Figueriedo) и извршни секретар г. Ираклис Тсавдаридис из Грчке. Госпођа Сокорo је  упутила оштру критику на рачун тадашње агресије на СРЈ, која је постала пракса спровођења интереса одређених светских сила. Сви учесници скупа су изрекли осуду тадашњег бомбардовања наше земље и дали готово јединствену оцену да је Косово и Метохија савест човечанства и да су на том питању пали и право и правда.

Из Русије су говорили г. Сергеј Бабурин, посланик Државне Думе, познати генерал Ивашов, као и уважена историчарка проф. др Јелена Гускова.

Међународној конференцији присуствовали су амбасадори:  Белорусије г. Владимир Чушев и Венецуеле гђа Диа Надер де Ел Андари, као и други високи представници страних амбасада, гости из земље и иностранства, суседних земаља, интелектуалци, историчари и многи културни радници. Стране медијске куће су у великом броју пратиле дешавање.

Међународна конференција се завршава у понедељак, 24. марта, на дан бомбардовања наше земље пре петнаест година, међународним меморијалним маратоном који полази са платоа код храма Светог Саве, полагањем цвећа код споменика деци жртвама НАТО агресије  на Ташмајдану и полагањем цвећа у Парку пријатељства  код „Вечите ватре“.

Зорица Зец