15 лета архијерејске службе владике Филарета

Ова значајна годишњица обележена на празник Рођења Светог Јована, Претече и Крститеља Господњег, у манастиру Милешеви

Управо када наша Црква молитвено прославља рођење Претече и Крститеља Господњег Јована, навршило се 15 година архипастирске службе Преосвећеног Епископа милешевског Филарета. Благочестиви народ Епархије милешевске сабрао се уочи празника на бденију одслуженом  са акатистом Светом Сави у манастиру Милешеви; проповедао је архимандрит Нектарије. На сам празник свету архијерејску Литургију служили су Преосвећени Епископи банатски Никанор и милешевски Филарет, уз саслужење свештеномонаха и парохијских свештеника Епархије милешевске.  На Литургији је проповедао протојереј-ставрофор Марко Папић, старешина храма Васкрсења Христовог у Прибоју, који је, између осталог, рекао:

Овогодишња прослава рођења Светог Јована Крститеља у нашој Епархији протиче у обележавању једног значајног јубилеја – петнаест година пожртвованог служења Господу Његовог Преосвештенства Епископа милешевског Филарета. Дошавши пре петнаест лета у манастир Милешеву, као трећи Епископ Епархије милешевске, наш Владика је започео  нимало лак посао у тешком времену. Први задатак који је себи поставио, био је обнова најлепшег бисера у нашој Епархији, манастира Милешеве. Полажући своју наду најпре у Господа, узносећи молитве своје Светом Сави, молећи заступништво Белоганђела наш архипастир неуморно ради са жељом да Милешева засија оним старим сјајем који јој по значају и припада. Владикина истинита изрекао: ‘Што је Христов гроб у Јерусалиму за све хришћане, то је гроб Светога Саве у Милешеви за све Србе’, умногоме говори о значају ове светиње за српски народ.

Упоредо са обновом милешевске обитељи, Владика започиње обнову и других светиња у повереној му дијецези. Од укупно седамнаест порушених манастира које је затекао доласком у ове крајеве, Преосвећени  је обновио четрнаест. Куманица, Довоља, Сељани, Дубница, Мажићи и други манастири данас су обновљени  и као духовни светионици зраче у српском народу у Рашкој области и осветљавају му пут ка Богу.

Заједно са својим свештеницима, монасима и верујућим народом Владика је подигао преко тридесет нових цркава. Поноси се данас Прибој Васкрсенским храмом, Коловрат Светониколајевским,  Пљевља храмом Светог Георгија на Гукама. Поноси се Златар црквом Рождества Христовог и манастиром Светих Козме и Дамјана,  поносе се и многа села својим црквама у којима се узноси благодарност Богу за сва видљива и невидљива доброчинства која нам је даровао. Обновљени манастири и новоподигнуте цркве биће у будућности сведоци једног тешког времена током којег је српски народ Старог Влаха и Рашке области био уз своју Цркву и помагао је колико је могао.

Желећи да се чује Божја реч у сваком православном дому, Преосвећени Владика је основао прву црквену Радио станицу на овим просторима, која је данас радо слушана, и не само код православних верника.

Владика је за својих петнаест година архипастирског служења обишао најудаљеније делове своје Епархије, помагао својим епархиотима колико је год могао. Помоћ своју није ускратио ни комшијама муслиманима, показујући тиме да су нам ближњи сви људи без обзира на то како се зову и на који начин се Боу моле, да са онима са којима делимо парче неба над нама и парче земље под нама треба да живимо у љубави и миру, не једни поред других него једни са другима.

Нека би свемилостиви Господ дао нашем Владики добро здравље, воље и снаге да још дуго буде предстојатељ Епархије милешевске. Молитвама Светог Јована Крститеља, Светог Саве, Светог Григорија Куманичког и свих светих долгоденствуј, свети Владико, на многаја љета!“

Епископ милешевски Филарет се обратио свештенству и монаштву, побожном народу Епархије милешевске и захвалио на свакој лепти којом су помогли обнову храмова и манастира и учинили да се црквени, духовни живот Епархије милешевске одвија у непрестаном успону.

Орден Белог анђела за доброделатну службу на Њиви Господњој Епископу банатском Никанору уручио је овом приликом Епископ милешевски Филарет.

 Црквено-градитељска делатност у време владичанске службе Епископа Филарета

Обновљено је 14 манастира, 34 нове цркве, 12 парохијских домова. Нема општине у којој није подигнута нова светиња и где се не служи света Литургија на новом олтару.

Манастири Давидовица, Куманица, Пустиња,  црква Св. Пророка Илије у  манастиру Бањи,  храм Христовог Васкрсења у Прибоју. У истој општини је подигнута и црква Светог цара Константина и Јелене у Херцеговачким Голешима. Нове богомоље су никле и у осталим општинама: у Новој Вароши  (на Воденој Пољани, најлепшем делу планине Златара, манастир Св. Козме и Дамјана  -  метох манастира Милешеве, манастир Св. Јање у Рутољима, на планини Златару црква посвећена Рождеству Христовом, црква Св. Петра Дабробосанског у Саставцима,  црква посвећена Преображењу у Радоињи), у Пријепољу (храм Св. ПророкаИлије  - манастир на Јабуци, Светог владике Николаја Охридског и Жичког на Коловрату, Св. цара Константина и Јелене у Сељашници, цркве Светог Саве у Сопотници, Св. Мученице Параскеве /Трнове Петке/  у Бабинама), Сјеници (Свете Тројице у Брњици, Светог кнеза Лазара у Барама), Пљевљима (Св. Великомученика Прокопија у Шулима,  црква Св. Великомученика Георгија  у Гукама код Пљеваља, где је почела изградња Српске националне куће, Св. Великомученице Марине у Буковици), Бродареву (Св. првомученика и архиђакона Стефана на Ђуровом брду, црква Сретења Господњег на Ранч пољу). Ових дана освештано је земљиште за храм на Јавору,   спомен-костурница јаворским јунацима, почиње градња  цркве у Дрмановићима.

На крају овог кратког прегледа црквено-градитељске делатности у Милешевској епархији вреди споменути и велике обнове: манастира Милешеве, где ускоро треба да почне изградња Светосавског дома,  у пријепољским црквама Св. Василија Острошког и Успења Пресвете Богородице (Ивање), затим пљеваљске Свете Петке и цркве Светог кнеза Лазара у Бродареву.  Што је  најважније,  обновљен је духовни живот са свештенством и монаштвом.  Велики градитељски подухват је реконструкција и изградња Прибојске Бање.

Зорица Зец

15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета
15 лета архијерејске службе владике Филарета