160-годишњица Првог београдског певачког друштва

160-годишњица Првог београдског певачког друштва
160-годишњица Првог београдског певачког друштва
160-годишњица Првог београдског певачког друштва
160-годишњица Првог београдског певачког друштва

Што је Српски Патријарх међу владикама,
то је Прво београдско певачко друштво међу хоровима

Владика будимски Данило

У част  160 година постојања Првог београдског певачког друштва, Саборна црква у Београду је приредила добротворни Новогодишњи концерт духовне и народне музике у Дому синдиката.

Прво београдско певачко друштво, основано 1853. године, својим богатим историјатом представља историју националног и културног изграђивања наше земље, као и духовно и уметничко извориште српске модерне музике. Под највишом заштитом Српске Православне Цркве и покровитељством Његове Светости Патријарха Српског, овај  најстарији хор је краљевски амбасадор културе Србије. Пред највећим владарима Европе певале су се наше духовне и народне песме, одржавало је ово Певачко друштво добротворне концерте, школовало талентоване музичаре, помагало сиромашне ђаке, ратнике ослободилачких ратова. Пре 155 година је група грађана основала ово Певачко друштво, и оно је израсло у националну институцију, која чува и наставља традицију грађену током дугог периода рада који се повремено одвијао у тешким условима. 

 „У име најстаријег хора у Србији, који данас слави 160 година континуираног живота и рада, вечерашња свечаност је посвећена у потпуности том не малом јубилеју. Поздрављајући вас, желим да осетите и радост и значај Првог београдског певачког друштва, радост и значај коју је имало, али и значај који и данас има у животу српског народа, српске културе и српске духовности, у животу Српске Православне Цркве. У име Управе Саборне цркве, у име братства, добро дошли!“ -поздравио је старешина Саборне цркве протојереј ставрофор Петар Лукић.

У вечерашњем концерту  Првог београдског певачког друштва (диригент хора Светлана Вилић) учешће је узео и Дечији хор овог Друштва (диригент Радмила Кнежевић). Изузетне су интерпретације тенора Игора Заграђанина (Обредне кајде, Стеван Ст. Мокрањац).  Сопран Марчела Франческо, Марко Ранитовић, тенор, и Љубомир Ћурчић, бас, уз клавирску пратњу Мирослава Гобељића, надахнуто су отпојали Три песме за Нову годину Стевана Ст. Мокрањца.

Гост ове вечери је био и национални ансамбл Коло са сплетом народне песме и народног кола.

У казивању летописа хора Првог београдског певачког друштва учествовали су драмски уметници Биљана Ђуровић, Петар Божовић, Ирина Арсенијевић (режија Петар Станојловић).

Братска Пољска Православна Црква је доделила посебно признање Првом београдском певачком друштву - за рад и уметнички допринос.

Епископ ремезијански Андреј је својим присуством, уз бројно свештенство и представнике јавног и културног живота  и представнике страних амбасада, увеличао 160-годишњицу постојања Првог београдског певачког друштва.

Ове вечери, протојереј Петар Лукић, иначе председник хора, прочитао је поруку коју је поглавар Српске Цркве упутио српском народу и свима људима добре воље:

„Драга наша децо духовна, сваку Нову годину, па и ову 2013, требало би да отпочнемо са молитвом да благослови њене дане како би време које нам Бог дарује искористили на добро. Неко је рекао како нас ниједна нова година не пита хоће ли да дође, нити пак стара да ли ће да оде. Али оно што сигурно знамо, јесте  да ће нас Господ питати како смо искористили време у дарованом прошлом добу и како ћемо употребити ово време које нам се даје у овој 2013. години. Ако будемо потражили одговоре на ова питања, разумећемо коликоје бесмислено славити Нову годину уз званичну забаву, извештачено расположење и сујетно самохвалисање. Напротив, тражећо одговоре на поменута питања, ми ћемо видети велику битку за наше духовно узрастање и за преображај. Јер, духовно богат човек  мења не само свој однос према себи, већ и према другим људима, па чак и према стварима које га окружују...“ стајало је, између осталог, у поруци Патријарха српског Иринеја. 

Духовно вече завршио је протојереј ставрофор Петар Лукић молитвеним речима за страдални народ на Косову и Метохији, желећи свима, посебно онима који у страху дочекују ноћ и не знају да ли ће јутро сигурно доћи, сваку благодат од Господа, а онима који немају разума, а најмање Господа у себи, да се умире и отргну од зла које њима влада.

Прво београдско певачко друштво пева на недељним и празничним богослужењима у Саборној цркви у Београду. 

Зорица Зец