170 година Галерије Матице српске у Будимпешти

170 година Галерије Матице српске у Будимпешти
170 година Галерије Матице српске у Будимпешти
170 година Галерије Матице српске у Будимпешти
170 година Галерије Матице српске у Будимпешти

Председник Покрајинске владе г. Игор Мировић и Епископ будимски г. Лукијан потписали споразум о сарадњи на обнови и адаптацији библиотеке у Текелијануму.

Галерија Матице српске свечано је обележила 170 година постојања у згради Текелијанума у Будимпешти, где је и основана. Свечаности, коју је ова установа приредила у сарадњи Српском православном епархијом будимском, присуствовали су највиши званичници АП Војводине предвођени председником Покрајинске владе Игором Мировићем, представници Владе Републике Србије и институција српске заједнице у Мађарској.

Обраћајући се присутнима у сали Текелијанума, на свечаности одржаној у суботу, 14. октобра 2017. године, Владика будимски Лукијан је подсетио на време од пре готово два века када су у Пешти прегаоци из нашег народа основали Матицу српску као "мајку нашег културног постојања", окупивши плодове рада личности чјим се делом данас дичимо. По речима Епископа будимског из те мајке културе, Матице српске, родила се Галерија Матице српске, чији плодови рада служе данас свима нама на понос, а Легат Саве Текелије са збирком породичних портрета језгро је уметничког фонда Галерије Матице српске.

-Датум са којим почиње историја Галерије је 14. октобар 1847. године, када је на седници Управног одбора Матице српске Теодор Павловић, њен први секретар, предложио да се при Матици оснује Српска народна збирка односно Музеум у коме би се сакупљали предмети значајни за историју српског народа. Тај предлог био је подстакнут поклоном од 11 породичних портрета које је Сава Текелија тестаментом оставио Матици српској, али и свешћу далековидог и ученог Павловића да се идентитет нације гради прикупљањем, проучавањем, тумачењем баштине, али и подстицањем савременог уметничког стваралаштва. Тог тренутка, на овом месту постављен је основ за оне идеје које су на различите начине тумачене и развијане у наредних 170 година, рекла је између осталог др Тијана Павковљевић Бугарски управница Галерије Матице српске.

Она је захвалила владики Лукијану на помоћи у реализацији многих заједничких пројеката, посебно истичући петогодишњи пројекат конзервације и рестаурације иконостаса који је за српску цркву у Будиму израдио чувени уметник Арсеније Теодоровић. Ова светиња је страдала у бомбардовању Будимпеште крајем Другог светског рата, а потпуно је срушена  1949. године. Иконостас је тада распарчан и иконе раздвојене и похрањене на различитим местима. Након овог обимног пројекта, иконостас ће се по први пут представити као целина, најпре у Галерији Матице српске у среду 18. октобра  2017. а затим 2018. године, на гостујућој изложби у Историјском музеју Будимпеште. Потом ће иконостас стићи на своје крајње одредиште - у Музеј Епархије будимске у Сентандреји.

Истога дана, председник Покрајинске владе Игор Мировић је потписао са Епископом будимским и администратором темишварским г. Лукијаном споразум о сарадњи на обнови и адаптацији библиотеке у згради Текелијанума у Будимпешти. Овај протокол, по речима владике Лукијана, сведочи о наставку домаћинске бриге на помоћи Текелијануму, који би требало да буде намењен пре свега српским ученицима и студентима. Тај адаптирани део имаће и читаоницу и најсавременију електронску опрему.