Смотра духовног беседништва средњошколаца

Смотра духовног беседништва средњошколаца
Смотра духовног беседништва средњошколаца
Смотра духовног беседништва средњошколаца
Смотра духовног беседништва средњошколаца

У храму Светог архангела Гаврила, на празник Светог Василија Острошког, у недељу 12. маја 2019. године у 18 часова одржана је 17. смотра духовног беседништва средњошколаца.

Смотру духовног беседништва основао је 2003. године протојереј Владимир Замахајев, који је духовни покровитељ и организатор претходних 16 година. За дивљење је његова истрајност у неговању јеванђељске и уметничке лепе речи.

Отац Владимир Замахајев се, после отпеваног тропара Светом Василију Острошком, обратио речима: -Вечерас ћете имати прилику да под куполама овога светог храма чујете ауторске беседе наших средњошколаца из девет различитих школа. Смотру духовног беседништва још је 2003. године препознала проф. Светлана Градинић, чији су ученици били запажени по креативности и лепоти беседа.

Богословију Светог Саве је представљао матурант Огњен Анђелковић, ученик омилитичара протојереја-ставрофора др Драгана Протића, ректора Богословије Светог Саве у Београду, и проф. Верољуба Санда. Вредно је поменути и прегаоца која је од почетка везана за ову смотру беседништва, проф. Виолету Јелачић Стргуљ; она је и стилски обрадила беседе ученика Филолошке гимназије.

Чули смо широк спектар беседа: Ане Панчић из средње Школе за економију, право и администрацију из Београда, Анђеле Поповић из Филолошке гимназије, Ангелине Јолић из Гимназије у Гроцкој, такође нас је пријатно инспирисала беседа гошће Василисе Радишић из новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“; беседила је и Николина Јоксимовић из земунске Правно-биротехничке школе „Димитрије Давидовић“. Такође је и Војна гимназија у Београду дала свој прилог преко беседнице Николине Божић која у својој беседи разматра смисао и суштину патриотизма. Еколошку беседу је произнела Сузана Ивановић из Школе за економију, право и администрацију. Чули смо и Кристину Маринковић из Филолошке гимназије Београд.

Смотру је све време пратила појачка група Светих четрдесет мученика севастијских. Овај мали хор је формиран 2011. године у Војној гимназији, а сада је чине ученици ове гимназије и Средње стручне војне школе. Они годинама успешно изводе духовну и патриотску музику, а диригент појачке групе је студент Православног Богословског Факултета Универзитета у Београду Јован Пешић.

Свечаност је завршена речима протојереја Владимира и поделом поклона и захвалница. Беседничке смотре су веома важне јер, како рече Гаврило Стефановић Венцловић, „и смрт и живот у језику стоје, те даде Бог човеку и страшан дар речи да сведочи оно шта човек јесте.“

Горан Раденковић