20.000 верних у Пасхалној литији у Јекатеринбургу

Православни верници из Јекатеринбургу окупили су се у литији на светли празник  Васкрса проносећи радост Васкрслог Господа по целом граду. Молитвена поворка, коју су предводили Митрополит јекатеринбургшки и верхотурски Кирил, Епископ  каменски и камишковски Методије и Епископ нижњетагилски и невјански Евгеније, започела је код Саборне цркве Свете Тројице, а завршила је код локације будуће Саборне цркве Свете Катарине.

Током трајања литије придружила су се још двојица архијереја. Упркос изненадним снежним падавинама, велики број грађана уралске престонице учествовао је у литији, почев од њих 15.000 којих је било у Саборној цркви Свете Тројице  да би им се успут придружили парохијани цркава широм града. Многи су се сабрали ​и ​на градилишту будуће катедрале.

Укупно је учествовало више од 20.000 православних верника. Већ трећу годину заредом, литију су предводили палестински извиђачи који су стигли на Урал из Јерусалима. Улитији су ношене честице моштију Свете Катарине, Светог Александра Невског, Светог Симеона Верхотурског, Свете Матроне Московске и других светих, као и крст са честицом Часног крста и олтарским крстом из Цркве на Крви.

На крају молитвеног хода, васкршна вечерња је одслужена на месту „препорода срца Јекатеринбурга - катедрале Свете Катарине“. Свечана служба је завршена чином освећења градилишта будуће катедрале. Планира се да се катедрала заврши до 2023. године – на 300-годишњицу Јекатеринбурга. Првобитна црква Свете Катарине саграђена је исте године кад је и град основан, али је уништена 1930. године.

Благодатни огањ из Јерусалима је раздељен свим учесницима после освећења градилишта.

Извор: Orthochristian (са енгелског Инфо служба СПЦ)