200 година цркве на Доброј води у Вуковару

У првом Шематизму епархије осечкопољске и барањске аутора проте Душана Колунџића пише да је храм Свете Петке саграђен у периоду од 1807 до 1811. године на извору лековите воде.

Од тог времена започиње духовни живот у овом светом храму који се налази у вуковарском излетишту Адица.

Ове године поменута црква прославља 200-година свога постојања. Тим поводом на Источни петак светом архијерејском литургијом облежена је ова значајна годишњица.

У присуству верног народа из Вуковара и шире околице литургију су служила Њихова Преосвештества епископ сремски Г.Василије и епископ осечкопољски Г. Лукијан уз саслужење више свештеника.

Надлежни епископ г. Лукијан је поздравио долазак Преосвештеног епископа сремског Василија да с нашим народом подели радост ове свечаности 200-годишњег јубилеја. Обраћајући се верницима епископ сремски Г.Василије је казао да је овај простор на коме се налазимо Божија љепота. Црква и ово свето место с разлогом се назива "Добра вода" јер она духовно и физички окрепљује свакога ко походи ову светињу на њеном извору.

Епископ сремски Василије се у беседи посебно осврнуо на духовни живот младих и наших породица, рекавши да: - Наше породице треба да испуни молитва, узајмано поштовање, несебичност и праштање, те осетљивост за потребе наших ближњих.

На Литургији је певао хор свештеника наше Епархије, а протојереја Јована Радивојевића старешину храма Преподобне матере Параскеве одликовао је надлежни епископ Лукијан напрсним крстом и чином протојереја-ставрофора.

Извор: Епархиjа осечко-пољска