200 година католичког Теолошког факултета у Тибингену

Немачки бискуп Гебхард Фурст жели теологију која обрађује савремена питања и тежи размени са другим наукама. За  међуцрквени дијалог неопходно  је изучавати „теолошке изазове отворене свету“, изјавио је бискуп Ротенбуршко-штутгартске дијецезе у четвртак увече на миси поводом обележавања 200-годишњице престижног католичког Богословског факултета при Универзитету у Тибингену.  Бискуп је позвао је да се „теологија проучава задовољно и радосно“.

Теологија данас не може оперисати без других наука као што су социологија или философија, рекла је декан Јохана Ранер за Немачки радио. Истовремено, теолошка гледишта су веома тражена управо по друштвеним питањима: расправа о еутаназији не би се могла замислити без "критичких и креативних импулса из верских убеђења", рекла је она. Такође, по питању расправа о генетичким истраживањима теологија мора понудити "врло снажну слику о човеку".

У Тибингену су, поред других, предавали теолог Јохан Адамс Мелер, по коме је назван један екуменски научни институт; кардинал Валтер Каспер, потоњи председник секретаријата за јединство хришћана у Риму; проф. Ханс Кинг, коме је својевремено ускраћена настава, и Јозеф Рацингер, будући папа Бенедикт XVI.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)