2015 – спомен година на Јана Хуса

Чешки реформатор је осуђен као јеретик на Сабору 6. јула 1615. године и спаљен на ломачи.

Праг – Штутгарт 10.12.2014. -   У Чешкој и Баден-Виртембергу идућа 2015. година обележиће се као годишњица спаљивања на ломачи реформатора Јана Хуса (1415-2015). У граду Констанцу у Немачкој, где је Хуса снашла смрт, организоваће се стална изложба са предметима из његовог живота и документима са његовим идејама. Универзитет у Баден-Виртембергу приредиће предавања и пројекте који ће расветлити околности под којима је овај реформатор делао. Чешка Хуситска Црква и Јеванђеоска Црква Бохемске браће договориле су се да заједнички проведу прослављање Хусове године.

Чешки теолог и реформатор биће тема предавања која ће се организовати од јануара до децембра у спомен на Сабор у Констанцу који је осудио Хуса. Наиме, Хус је пре 600 година, 6. јула 1415. осуђен на овом сабору и жив спаљен на ломачи. Поред опсежног културног програма, биће приређен и међународни летњи форум Европског омладинског парламента.

Римокатолички бискуп Франтишек Радковски, који је такође потписао договор о обележавању Хусове године, недавно је подсетио на позив папе Јована Павла II чешким католицима из 1989. године да се заинтересују за лик и дело Јана Хуса. Према његовим речима, Црква му мора „доделити право место у историји“. Наиме, те године је папа говорио о Јану Хусу као реформатору и извинио се због његове насилне смрти. „Све се мора учинити да се личност овог магистра не раздваја него да спаја“ , јер се овим чином „не греши само пред Хусом него пред Богом“.

 Централна свечаност одржаће се 6. јула 2015. у срцу самог Прага и у оближњим црквама. Спомен-дан на Хусову смрт је 6. јул и он се као и дан Ћирила и Методија (5. јул) празнује у Чешкој као државни празник.

***

Јан Хус је рођен 1370. године у месту Хусинец у области Прахатице у Чешкој. После похађања латинске школе Јан Хус је 1386. године започео богословске студије на Прашком универзитету да би после десет године стекао степен Magistar Artium. С обзиром на то да су чешки студенти углавном били на овом факултету, Хус је критиковао званични универзитетски језик немачки. Године 1400. рукоположен је за свештеника. Годину дана касније постао је декан Универзитета.

Богословски преводи приближили су Хуса преводиоцу Библије на енглески Џону Виклифу. Као и Виклиф, залагао се за ауторитет савести и критиковао световна имања Цркве.

Године 1402. Хус је постао професор богословља. Наредне године већински немачки персонал на Прашком универзитету одбацио је мисли Виклифа и Хуса. Надлежном бискупу су уручене жалбе на Хусове проповеди, па је 1410. Хус изгубио службу професора и протеран је из Прага. Уз подршку обичног народа наставио је са проповедима, али је 1412. побегао из Прага. Године 1413. објавио је своје главно дело „De ecclesia“ у којем је напао на мањкавости Цркве. Године 1414, на подстрек немачког краља Сигисмунда од Луксембурга, одржан је Концил у Констанцу који је требало да очува јединство Цркве и Царства. Реформатору Хусу је обећана краљевска пратња, па ипак је у Констанцу ухапшен и на очи краља  је 6. јула спаљен заједно  са својим књигама. Пепео му је разасут у реку Рајну.

Извор: Катпрес (Р.Ракић)