210 година од Првог српског устанка

210 година од Првог српског устанка
210 година од Првог српског устанка
210 година од Првог српског устанка
210 година од Првог српског устанка

Пошаљем ја те се изнесе из Бранковинске цркве барјак, који је био од белог, црвеног и плавог муслина, са три крста. Тај барјачић пободемо међу нас. То је било 15. фебруара (по старом календару) 1804. лета. Сутрадан ето ти почеше људи из ближњег села са оружијем долазити и свима число мило и накупи се 700 људи које старих које младих. Тих првих 700 војника, окупљених на Бранковачком вису 15. фебруара 1804. били су језгро будуће војске западне Србије.

Мемоари, Прота Матеја Ненадовић

На Бранковачком вису, месту где се пре 210 година окупило 700 устаника на челу са протом Матејом Ненадовићем, на дан годишњице - 27. фебруара 2014. године, обележен је овај, за модерну српску државу, свеколико значајан јубилеј. Тим поводом, подигнут је дрвени крст, освећен овом приликом и одржан помен свим устаницима. Догађају су присуствовали, у име Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, архијерејски намесник протојереј Милован Теовановић, свештеници и одборници Црквене општине бранковинске, представници Народног музеја Ваљево, као и житељи Бранковине и околних села.

По освећењу крста и помену, скупу се обратио старешина Црквене општине Бранковина о. Душан Патијаревић и упутио благодар свима који су дошли да прославе данашњи јубилеј. Наша историја је богата догађајима и ово је један од оних које никада не смемо заборавити. Бранковчани памте и поносе се свиме што су њихови преци учинили за ослобођење отаџбине и да нама данас буде боље, истакао је о. Душан Патијаревић.Након тога, скупу се обратио директор ваљевског музеја др Владимир Кривошејев, одржавши кратак час историје о подизању Првог српског устанка.

Свечаност је завршена послужењем гостију у новосаграђеној собрашици.

Филип Јаковљевић, јереј
парох бабинолучки

Извор: Епархија ваљевска