21-годишњица аутокефалности Православне Цркве Чешких земаља и Словачке

Православна Црква Чешких земаља и Словачке слави ових дана 21. годишњицу од када јој је Васељенски патријарх 1998. г. подарио аутокефалност 1998. године.

Историја ове Цркве сеже до 9. века, у време светих Ћирила и Методија, просветитеља Славена.

Њена савремена историја је почела после Првог светског рата када су Чехословачку насељавали углавном католици. У то време много Руса и Рутена дошло је у ову земљу. Међу њима се истакао свештеник Матеј Павлик, будући православни епископ и мученик Горазд. Он је имао велики утицај на будућност Црлвеи проглашен је за светеља 1987. године. У то време Православна Црква је имала 40.000 верника.

Године 1921. Српски патријарх у Београду хиротонисао је епископа прашког Горазда за првог епископа Чеха. Током Другог светског рата Црква је опустошена, а епископ Горазд и друго православно свештенство убијено је у лето 1942. године од стране нациста због наводних веза са покретом отпора. Такође, пуно људи, међу којима и православни свештеници, одведени су у принудне радне логоре.

Септембра 1987. епископа Горазда је Чехословачка Црква прогласила за светитеља због његовог доприноса развоју и организацији Цркве и мученичке кончине у догађајима из 1942. године.

После пада комунистичког режима и раздвајања Чехословачке на Чешку и Словачку, Цркви је била потребна реорганизација. Стога је у новембру 1992. Свети Синод одлучио да успостави две митрополије, по једну за сваку државу.

Године 1993. словачка влада је одлучила да скоро све цркве и црквене зграде које држи Православна Црква буду предате гркокатолицима, и православни верници су били приморани да изграде нове цркве и парохијске куће са неком финансијом помоћи од стране државе.

До сада је преко 50 цркава изграђено на територији Чешке Републике и Словачке, а одлични будући свештеници студитрају на Православном богослковском факултету у Прешову при Шафариком универзитету, где добијају стипендије од државе.

Његово Блаженство архиепископ прешовски и митрополит Чешких земаља и Словачке Растислав је предстојатељ ове свете помесне Цркве.

Извор: Romfea.News (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)