220 година од Мартинићке битке

220 година од Мартинићке битке
220 година од Мартинићке битке
220 година од Мартинићке битке
220 година од Мартинићке битке

Светом службом Божјом са парастосом и свечаном академијом, на Мартинићима је прослављена 220. годишњица Мартинићке битке, у којој су 24/11. јула 1796. године Црногорци и Брђани под вођством Светог Петра Цетињског поразили војску скадарског везира Махмут-паше Бушатлије.

Свету Литургију у цркви Светог великомученика и побједоносца Георгија служио је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће многобројних вјерника.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља владика Амфилохије је казао да је Свети Петар Цетињски свој живот и живот свога народа темељио на правди која је правда од вјере.

„Темељећи свој живот и живот свога народа на тој и таквој правди, он је извојевао побједу, иако је по свјетским мјерилима био слаб и немоћан, јер је број његових ратника био веома мали у односу на војску коју је овдје довео Махмут паша Бушатлија“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је подсјетио да се Битка на Мартинићима одиграла на празник Свете великомученице Ефимије, 11. јула по старом календару, а не по новом, на чему инсистира званична државна власт у Црној Гори.

„Они су то урадили (организовали прославу) једанаестога јула, не знајући да је то стари календар. Али, има времена, даће Бог, па ће и они научити када се догодила ова велика и страшна битка на овоме мјесту. И научиће, ако Бог да, и они да је у имену Божјем суд и правда, како је говорио Свети Петар Цетињски“, рекао је Владика.

Владика је подсјетио и на ријечи Светог Алексанра Невског, сличне овим ријечима Светог Петра Цетињског, да Бог није у сили него у правди.

„То је основна истина људскога живота, нарочито посвједочена судбином оног првог изабраног Божјег јеврејског народа. Та истина је и темељ свеукупне људске историје до данас и до свих потоњих времена. Само оно што се гради на Богу, на вјечном Божјем закону, на Божјој правди и истини, само то побјеђује и само то остаје овдје на овој земљи“, наглласио је Владика Амфилохије и подсјетио на народну изреку да је свака сила за времена, а да је Божја свевремена.

Он је рекао да је Свети Петар Цетињски жртвовао себе за крст часни и за свој народ.

„И није позивао у помоћ, како то данас чине наши владари, натопактовце да га бране и штите, него је са својим ратницима отишао на Слатину и причестио их, као некада Великомученик косовски Лазар уочи боја на Косову. И онда је кренуо, у име правде Божје да брани Бјелопавлиће, да брани Брђане“, рекао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Петар, бранећи слободу, прије свега бранио слободу душе.

„Он је то чинио бранећи достојанство своје и својега народа. Ко год је тако радио кроз историју и у та и у ова наша времена, побједа је сигурно била и остала у његовим рукама. Ко год се, међутим, уздао у силнике и моћнике, у силу овога свијета, могао је привидно да осваја и господари, али се прије или касније све то распадало као кула од карата, и ништа од тога није остајало“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Он је додао да је то велики наук данас за све људе, посебно овдје, у Црној Гори.

Након причешћа вјерних служен је парастос за душе витезова живот свој положивших за вјеру и отачаство у бици на Мартинићима.

На крају богослужења митрополит Амфилохије је рекао да су они што су себе жртвовали у бици на Мартинићима наставили дјело Светог великомученика косовског Лазара.

„Намјесто њега, био је Свети Петар Цетињски, а опредјељење им је било подједнако – и оних на Косову и оних који су овдје наставили Косовску битку, схвативши и прихвативши поруку из Јерусалима да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и до вијека. Зато је и спомен њихов неизбрисив“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Потом је на платоу испред Спомен-дома Мартинићеке битке одржана свечана академија.

Учеснике и госте су у име организатора поздравили Миленко Шарановић, предсједник Удружења Бјелопавлића „Бијели Павле“ и митрополит Амфилохије.

У поздравном слову Митрополит Амфилохије се посебно осврнуо на чињецу да је данас и њему и вјерном народу био онемогућен приступ просторијама Спомен-дома Битке на Мартинићима. Он је рекао да они који су то урадили обиљежавају овај јубилеј против Цркве, без Светога Петра Цетињскога и без светиње.

„И мисле да на томе граде будућност. Могу они да граде будућност Црне Горе и да тврде да је Црна Гора вјечна, али само не лишавајући Црну Гору онога што је вјечно. А оно што чини Црну Гору вјечном је ово – то је Свети Петар Цетињски, то је име Божје у коме је суд и правда, то су ове светиње овдје које су крвљу заливене, то су Црногорци који су се објединили око светиње, око Светог Петра Цетињског“, рекао је Владика.

Владика је казао да је онима што га стално критикују због овако оштрих ријечи лако да то чине. „Њима је лако, а мени није лако. Ја свако јутро, кад изађем из Цетињског манастира, узимам благослов од Светог Петра Цетињскога. Он је мој господар, а преко њега Бог живи коме се он клањао и коме је служио. И свако има свог господара. Једно је, међутим, сигурно: махмутбушатлићи су данас носиоци натовске тираније. Оно што је радио султан у то вријеме, то данас, са другим идејама и идеалима ради НАТО пакт“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

О Мартинићкој бици у историографији говорио је историчар академик Зоран Лакић. У умјетничком дијелу програма наступили су чланови КУД-а „Ђурђеванско коло“ из Подгорице, драмски умјетници, пјесници и гуслари.

Извор:Митрополија црногорско-приморска