23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци

23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци
23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци
23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци
23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци

У Дому Оружаних снага Босне и Херцеговине је 30. 01. 2012. године свечано отворена 23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци, која се у организацији Министарства одбране и Оружаних снага БиХ и под покровитељством Америчке команде у Европи (US EUCOM) одржавала од 30.01. до 03. 02.2012. године у згради Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву. На конференцији учествовало око 100 руководилаца војне вјерске службе из 27 земаља чланица НАТО-а, Партнерства за мир, Аустралије, Јужноафричке Републике, Јужне Кореје, а тема конференције је била  „Вјерски лидери – градитељи мира“.  

У раду кофереције су учествовали и војни свештеници Епархије Захумско-херцеговачке и приморске: бригадни свештеник Данило Боро, те батаљонски свештеник Синиша Шаренац.

Конференцију је званично отворио министар одбране др Селмо Цикотић, који је учесницима конференције зажелио успјешан рад, нагласивши да су Сарајево и Босна и Херцеговина најбоље мјесто гдје у различитости вјера и култура могу износити своја искуства као руководиоци војних вјерских служби земаља из којих долазе. Осим учесника конференције, церемонији отварања присуствовали су представници Парламента БиХ, државних и вјерских институција у БиХ, представници Међународне заједнице у БиХ и највиши званичници МО и ОС БиХ.

Учеснике 23. Међународне конференције руководилаца војне вјерске службе која се одржава у згради Парламента БиХ, првог радног дана 31.01.2012. године поздравили су војни бискуп монс.др Томо Вукшић, Реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ др Мустафа еф. Церић, капелан Америчке команде за Европу бригадир Бриан R. Van Sickle и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић.

23. Међународна конференција руководилаца вјерске службе у војсци завршена је додјелом диплома, захвалница и уручивањем пригодних поклона на свечаној церемонији одржаној 02. 02. 2012. године у хотелу „Европа“ у Сарајеву, Учесницима и гостима завршна обраћања упутили су бригадир Brian R.Van Sickle, капелан Америчке команде за Европу (US EUCOM), настојатељ Канцеларије православног душебрижништва МО БиХ јереј Слађан Влајић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ генерал-пуковник Миладин Милојчић, директор за планове и политику Америчке команде за Европу генерал-мајор Mark Schiessler и војни муфтија Исмаил Смајловић.

Истакнуто је задовољство успјешним радом учесника конференције, добра организација и успостављање високог нивоа сарадње руководилаца војних вјерских служби у војсци, као битног сегмента оружаних снага.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка