264 милиона деце не иду у школу широм света

Широм света 264 милиона деце не може да похађа школу. Њих 61 милион налазе се у годинама кад би требало да похађају основну школу. Римокатолички Каритас је скренуо пажњу на ове драматичне цифре на почетку своје фебруарске акције прикупљања финансија за децу у невољи. „Ова деца не могу ићи у школу јер су њихове породице сувише сиромашне, због тога што су школе преоптерећене или су превише удаљене или су избегла из рата и ратног подручја или живе у кризној области“, рекао је директор Каритаса за помоћ у иностранству Кристоф Швајфер.

Многа деца морају да раде ради допуњавања прихода своје породице и због тога немају времена ни снаге за школу. Сиромаштво не би требало да буде разлог да не похађају школу, јер „сваком детету мора бити дозвољено да учи -  без обзира на то где и под којим околностима живи“. „ Образовање је најбољи излаз из сиромаштва.“

Према Каритасу, 60 милиона људи широм света може избећи сиромаштво ако школу похађају само још две године. Због тога ова хуманитарна организација жели да помогне како би 50.000 деце могло да се редовно школује, а томе циљу је усмерена фебруарска акција прикупљања помоћи. Фокус ове године је на Украјини, где је рат у источном делу земље од 2014. године произвео разорне ефекте на образовне могућности безбројне деце. Према подацима УНЕСКО-а, број деце која могу похађати основну школу, а не похађају је, порастао је за 8,9 % у последњих неколико година у Украјини. Укупно око 2.5 милиона деце у Источној Европи не похађа основну школу.

Извор: Катпрес (с немачког Информтивна служба СПЦ)