26 година митрополитске службе владике Амфилохија

26 година митрополитске службе владике Амфилохија
26 година митрополитске службе владике Амфилохија
26 година митрополитске службе владике Амфилохија
26 година митрополитске службе владике Амфилохија

Митрополит Амфилохије у Цетињском манастиру одслужио Литургију поводом 26 година од увођења у трон цетињских митрополита

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 30. децембра 2016. године, на празник Светих ђакона Авакума и Пајсија, свету службу Божју у Цетињском манастиру поводом 26 година од увођења Његовог Високопреосвештенства у трон митрополита црногорских и приморских.

Митрополит Амфилохије је подсетио да је цетињски светосавски трон дао преко четрдесет архијереја Цркве Божје. -У том златном ланцу налазе се имена великих Божјих људи, почев од првог зетског епископа Илариона, преко Светог Јевстатија Превлачког, Архиепископа и просветитеља српског, епископа из предпетровићког периода, преко владике Данила, војеводича српске земље, владике Саве и Василија, егзарха српског пећког трона Светог Петра Цетињског и Петра Другог Тајновидца Ловћенског. том ланцу припадају и велики архијереји Митрофан Бан и Митрополит, потоњи Патријарх српски, Гаврило Дожић, уз Светог владику Николаја једини црквени великодостојник у Европи који је крај Другог свјетског рата дочекао у нацистичком концентрационом логору Дахауу. Том ланцу припада и Свети свештеномученик Јоаникије Црногорски и Приморски, који је пострадао на „злом путу“ заједно са преко 115 најбољих свештеника Митрополије црногорско-приморске.

-Дух братоубилаштва, који се тада зацарио у Црној Гори, касније је протјерао још једног великог архијереја Цркве Божје - Арсенија Брадваревића. Било му је речено да не смије ни прелетјети преко Црне Горе. Овај светосавски трон је у тешким условима придржавао након њега блаженог спомена митрополит Данило Дајковић, кога сви добро знате, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да дух братоубилаштва, који се зацарио у вријеме страдања Светог митрополита Јоаникија, и данас влада Црном Гором. -Ми смо једини простор у Европи који се није исцијелио од тог духа братоубилаштва. Отуда овај хаос и у држави и у економији, али прије свега духовни и морални хаос, казао је владика Амфилохије.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска