30 година Белоруског Егзархата

30 година Белоруског Егзархата
30 година Белоруског Егзархата
30 година Белоруског Егзархата
30 година Белоруског Егзархата

Тридесета годишњица Белоруског Егзархата Руске Православне Цркве обележена је Божанском литургијом на отвореном у Минску у недељу, 29. септембра 2019. Егзархат је основан на седници Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве 1989. године, посвећеној 400годињици успостављања патријаршества у Русији.

Богослужењем је на тргу испред Саборне цркве Светог Духа у Минску началствовао Његово Високопреосвештенство митрополит мински и заславски Павле, са 17 других архијереја из Белоруске, Руске, Украјинске,  Литванске и Пољске Цркве, са свештеницима и ђаконима.  

Свечаној служби су присуствовали игумани, игуманије, семинаристи, студенти богословља,  добровољци православних братстава и поклониици из целе Белорусије и шире, као и многи јавни радници.

Читане су молитве за очување јединства Православља и за мир у Украјини, и вршена благодарења Богу на божанским даровима и милости које су имали становници Белорусије у последњих 30 година, и за рад Белоруског Егзархата.

После проповеди пред причастен прочитана је порука Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, као и поруке Његовог Високопреосвештенства митрополита Филарета, претходног првојерарха Белоруског Егзархата, и  садашњег првојерарха митрополита Пвла.

Патријарх  Кирил је истакао велике промене које су се догодиле у последњих 30 година, како у животу Егзархата, тако и у земљи уопште, као што су обнова цркава и манастира, изградња нових парохија и успостављање образовних и социјалних установа.

У недавном интервјуу  за медије митропоплит мински Павле је констатовао да Егзархат има 15 епархија, више од 2.000 свештеника и ђакона, више од 1.600 парохија и 35 манастира.

Пататријарх Кирил је такође ободрио народ да и даље буде веран Христу Спаситељу и да чува чистоту православне вере.

Сви учесници су добили иконе са пригодним натписом, а концерт хора и православни сајам одржани су на тргу испред катедрале. 

Говорећи за трпезом, волоколамски митрополит Иларион, начелник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, приметио је колико је верски живот у Белорусији узнапредовао после пада Совјетског Савеза. Оно што је некада била једна епархија на чијем је челу био један архијереј, прерасло је у читав Егзархат са сопственим Синодом и разним мисионарским и добротворним активностима.

Митрополитима Филарету и Павлу уручено је највише признање Украјинске Православне Цркве - Орден преподобних Антнонија и Теодосија Кијево-печерских - за њихову пожртвовану службу у Цркви у Белорусији.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)