35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије торжественом архијерејском Литургијом у Сремским Карловцима 23. новембра 2013. обележио годишњицу епископске службе

У Саборном храму у Сремским Карловцима на светој Литургији окупило се свештенство и монаштво са благочестивим народом Епархије сремске и ученицима Карловачке богословије да узнесу молитве Господу за „здравље и спасење и долгоденствије“ Епископа сремског. Саслуживали су свештеници Епархије сремске и Архиепископије београдско-карловачке.

"Овог дана благодаримо Богу за велики дар епископства који је пре 35 година подарио нашем епископу Василију. То епископство, које је дар Духа Светога, није дошло по личној жељи и вољи, већ су му претходиле три деценије монашког живота нашег драгог Владике, живота који се одвијао у послушању Светој Цркви", казивао је на пријему после свете Литургије протојереј-ставрофор Велизар Живановић, секретар Епархије сремске, и подсетио на живот владике Василија који је монашки постриг примио 20. децембра 1964. године. Било је то прво монашење у манастиру Крки после Другог светског рата, а чин монашења је извршио тадашњи Епископ далматински Стефан. У чин епископа посвећен је 3. септембра 1978. године у Саборној цркви у Београду, а хиротонију је извршио тадашњи Патријарх српски Герман. На челу Епархије аустралијско-новозеландске провео је осам година, од 1978. до 1986, а од 1986. управља Епархијом сремском.

Захваљујући, пре свега Господу, а затим преданом раду и мисионарењу, Епархија сремска данас има 36 нових парохијских храмова, а обновљена су 83 храма. Саграђено је 45 нових парохијских домова и црквених сала, а 46 обновљено. Данас у двадесет фрушкогорских манастира свакодневно узносе молитве Богу за спас рода српског и свега рода људског 131 монашко лице и 10 искушеника и 8 искушеница - 125 лица је замонашио владика Василије. Довољно је напоменути да је пре 27 година у манастирима било само 43 монаха и монахиња. Када је реч о духовној обнови, за Епархију сремску се може рећи: током ових 35 година колико је води епископ Василије од 146 активних парохијских свештеника 96 рукоположио је епископ Василије, као и 9 ђакона. Посебно поглавље је брига Преосвећеног Владике за богословски подмладак: 108 студената  на Богословском факултету, 42 редовна богослова и 18 ванредних и 109 вероучитеља у основним и средњим школама.

Како је истакао прота Живановић, за владику Василија важи она изрека да "Епископ нема свога живота, јер он живи животом своје Цркве, свог верујућег народа".

У име свештенства и монаштва обратио се архијерејски намесник протојереј Игњат Товаровић и владици Василију уручио архијерејски штап филигранске израде, као и панагију.

Епископ сремски Василије је заблагодарио Господу на даровима, захваливши посебно верном благочестивом народу сабраном у великом броју и свима дародавцима који су учествовали у обнови храмова Епархије сремске. Посебно је захвалио свом парохијском свештенству и преподобном монаштву што у заједничкој молитви, љубави и милосрђу, пастирствују у Епархији сремској. Без преданог рада свештенства и монаштва, као и верног народа у Срему, тешко би се могло радити на духовној, па и материјалној обнови ове Епархије, која је посебно тешко пострадала у Другом светском рату и дочекала крај рата са много разорених фрушкогорских манастира и других светиња. За епископа Василија додатна снага и укрепљење су млади богослови достославне Карловачке богословије који сваког дана узносе молитве у Саборном храму.

На Литургији је протосинђел Арсеније Матић, професор Богословије Светог Арсенија Сремца у Карловцима, унапређен у чин архимандрита и постављен за старешину манастира Бешеново, којем су после 70 година враћена два звона однета у Другом светском рату,  па манастирске службе опет прати звук његових звона.

Обележавању тридесетпетогодишње епископске службе владике Василија присуствовали су и пријатељи, школски другови, градоначелници градова Епархије сремске, представници Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама, др Милета Радојевић, директор, и његов помоћник Томислав Бранковић.

Зорица Зец

35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија
35 година архијерејске службе Епископа сремског Василија