400 свештеника Одеске епархије уз канонску Цркву

Митрополит и свештенство Одеске епархије стоје уз митролита кијевског и све Украјине Онуфрија и уз постојећи статус православне Цркве у Украјини. Митрополит одески и исмаилски Агатангел позвао је свештенство да дискутују о проблемима који се тичу најаве даривања аутокефалије Православној Цркви у Украјини. Епископ јужнојски Диодор, викар Одеске епархије, подробно је изнео пред свештеничком скупштином хронологију догађања које се односе на садашње стање Православља у Украјини. Бивши ректор Одеске семинарије протојереј Андреј Николаиди разјаснио је канонске аспекте потеза Цариградске Патријаршије.

После расправе о практичним пастирским питањима у контексту садашњег стања Украјинске Православне Цркве, проведено је тајно гласање на питање да ли се подржава садашњи статус Православне Цркве у Украјини и гледиште њеног предстојатеља Украјинске Цркве Онуфрија. Од 413 присутних свештеника, њих 406 се изјаснило за Украјинску Цркву Московске Патријаршије.

Наводи се да су архијереји и свештеници епархија Вознесењск, Тулчино, Ровоно, Херсон и Кировград раније изразили своју оданост Украјинској Православној Цркви и њеном Предстојатељу Онуфрију.

Извор: Одеска митрополија (с руског Инфо служба)