40 година аутономије Јапанске Православне Цркве

У храму Покрова Пресвете Богородице у јапанском граду Осака одржане су свечаности поводом 40 година канонизације светог равноапостолног Николаја Јапанског и 40 година аутономије, коју је Јапанска Православна Црква добила од Московске Патријаршије.

Свечаностима је началствовао поглавар Јапанске Православне Цркве, архиепископ Токијски, митрополит цијелог Јапана Данило. По благослову Његове Светости патријарха Московског и све Русије Кирила у празновању је учествовала делегација Руске Православне Цркве, на челу са предсједником Одјељења спољних црквених веза Московске Патријаршије, митрополитом Волоколамским Иларионом.

Јапанску Православну Цркву је основао руски мисионар, архимандрит, касније архиепископ, Николај (Касаткин), који је у Јапан дошао 1861. године. 1870. године он је основао Руску православну мисију у Јапану. Превео је на јапански језик Свето Писмо, богослужбене књиге и у Токију подигао храм Васкрсења Христовог. 1912. године у Јапану је било 33 хиљаде православних хришћана и 266 парохија. 1970. године свети Николај је канонизован. Исте године Јапанска Црква је постала аутономна.

Јапанска Православна Црква данас има три епархије: Источно-јапанску, Западно-јапанску и Токијску. Од 2000. године поглавар Јапанске цркве је Данило (Нусиро), митрополит Токијски и цијелог Јапана. Поред саборног храма Васкресења Христовог у Токију, гдје се налази и једина богословија, 2005. године је образован први манастир Јапанске Православне Цркве, чији настојатељ је постао јеромонах Тројице-Сергијеве лавре Герасим (Шатов).

Редовно се издаје часопис „Сејке Дзихо" (Православни вјесник) на јапанском језику и дјелује православно сестринство, као и друштво православне омладине.

1879. године уз саборни храм у Токију отворена је богословија. Од момента њеног оснивања до данас, предавања се воде искључиво на јапанском језику. Најбољи богословци су ишли у Петербург у Санкт-Петербуршку духовну академију, а онда се враћали у Јапан као предавачи или свештеници. Број богословаца у Токијској богословији никада није прелазио више од десет.

Извор: Митрополија црногорско-приморска