40 година монашког подвига игуманије манастира Подмалинско

40 година монашког подвига игуманије манастира Подмалинско
40 година монашког подвига игуманије манастира Подмалинско
40 година монашког подвига игуманије манастира Подмалинско
40 година монашког подвига игуманије манастира Подмалинско

Поводом Томиндана славе игуманије манастира Подмалинско мати Катарине и 40 година њеног монашког живота, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је 19. октобра 2019. године са свештенством и монаштвом епархија Будимљанско-никшићке и Рашко-призренске свету архијерејску Литургију у тој древној немањићкој задужбини.

У литургијској беседи Преосвећени Владика је заблагодарио Господу на дивном сабрању у свештеној обитељи Светог аргистратига Михаила, владици Јоаникују што је благословио сабрање:

-Нарочита благодарност мати игуманији Катарини која нас је својом љубављу данас позвала, прибрала и сабрала овде око Тела и Крви Христове да тиме потврдимо не само неку привремену заједницу на земљи, него кроз ово земаљско, да потврдимо да смо опредељени за вечну заједницу у Господу, у Царству Његовом вечном.

-Мати Катарина ове године слави 40 година свог монашког подвига. Божја је промисао да је она данас служи овде, на падинама Дурмитора, и да одавде као један свећњак својом вером и љубављу свима светли и са овог места прославља Господа и моли за све нас. Мати Катарина нас је све данас позвала, свештенство и монаштво и верни народ, како из ове Богом спасаване Епархије будимљанско-никшићке, тако и Епархије рашко-призренске, где је мати Катарина провела већи део свог монашког подвига и живота преко Свете Тројице код Мушутишта, манастира Грачанице, мМанастира Светог Николаја у Кончулу.

-Лепо је што су се данас сви сабрали у манастиру Подмалинско како би видели лице једни других, јер каже се да ће у рају бити највећа сладост то што ћемо гледати једни друге и што ћемо се радовати једни другима. А не можемо се радовати у рају ако се не будемо радовали овде на земљи. И зато  данашње сабрање, данашња света Литургија јесте наша радост и захвални смо мати игуманији. Да јој Господ подари здравље, крепост и подвиг. Она ове године слави 40 година свог монашког подвига, а број 40 је симболичан и у Старом и у Новом завету. Да се молимо и да се овде овако сви саберемо кад буде 50 година, ако Бог да, и не само 50, него и даље да славимо јубилеје. Да нас Господ све подржи не само овде, него и у манастиру Кончулу, манастиру Грачаници, манастиру Дечанима. Господ да благослови све, ову свету обитељ, на првом месту и да пожелимо мати игуманији Катарини многаја и благаја љета!

-Данас славимо Светог Тому, једнога од дванаесторице апостола. Са смелошћу да кажемо да је, поред апостола и јеванђелисте Јована Богослова, и Свети Тома љубљени ученик Христов. Господ је допустио да Тома својим неверовањем, јер није био присутан када се Господ појавио ученицима, допринесе да се још једном потврди васкрсења Христово, да се Господ и други пут јави Светим ученицима када је Тома био присутан и да каже Томи: Ходи стави прст свој у ребра Моја и од сада да више не будеш неверан, него веран. Знао је Господ колику апостол Тома има веру и љубав према Њему и ово је било као што дете тражи од оца свога потврду те љубави, тако је и апостол Тома желио лично да се увери и види васкрслог Господа и онда је узвикнуо: Господ мој и Бог мој! Апостол Тома је после проповедао у Индији међу дивљим незнабожним народима и предивна дела је учинио именом Господњим и силом Христовом. Нека на нас облагодати својим молитвама и помогне да и ми имамо његову љубав према Господу, а имаћемо је ако будемо у Цркви Христовој, у заједници са Господом и са Светима и ако будемо показивали ту љубав према ближњима.

После светог богослужења Епископ рашко-призренски г. Теодосије је благосиљао и преломио славски колач. Заједничарење је настављено за трпезом љубави.

Мати Катарини (Вујасин) је четврта деценија како је у монаштву, последњих десет година је игуманија манастира Подмалинско, пре тога је десет година била игуманија манастира Светог Николе код Рашке, а пре двадесет година је била настојатељица манастира Свете Тројице код Мушутишта, у општини Сува Река, на Косову и Метохији. Сведок је страдања Срба на Косову и Метохији и сведок последње сеобе и страдања српских манастира у јужној српској покрајини, међу њима и манастира Свете Тројице у којем је као настојатељица провела две године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска