40 година Српске православне парохије у Горњој Аустрији

Српска православна општина Св. Василија Острошког Чудотворца у Линцу, свечано је у уторак 2. јуна 2009. године, прославила 40. рођендан Српске православне парохије у Горњој Аустрији. Српска православна парохија и црквена општина у Линцу (аустријска покрајина-Горња Аустрија) је основана 1969. године.

До оснивања парохије и црквене општине долази на иницијативу Римокатоличког бискупа Г. Цаунера који добија извештај од својих свештеника да се на територији његове Диоцезе налази већи број православних Срба. Зато пише писмо епископу Лаврентију и моли га да у Линц, као главни град покрајине, постави православног свештеника. Епископ Лаврентије одговара да би он врло радо то учинио али је главни проблем издржавање свештеника и његове породице. Велико изненађење је било када је бискуп Цаунер предложио да ће српског свештеника ставити на платни списак својих свештеника. То је епископ Лаврентије прихватио. Парохија је посвећена Светом Василију Острошком Чудотворцу. За првог свештеника је постављен о. Жарко Мирковић.

Године 1972. о. Жарко бива премештен на другу парохију а на његово место долази о. Мирослав Лукић. До 1980. године о. Мирко мисионари на повереној му парохији, савесно служећи Господу и српском народу. Те године еп. Лаврентије на место о. Мирка доводи младог студента теологије о. Слободана Радојчића. По потреби службе о. Слободан бива премештен на другу парохију а за пароха у Линц еп. Лаврентије поставља новорукоположеног свештеника Драгана Мићића у марту 1988. године.

У септембру 1990. године еп.Константин, прота Бранко Татарин као арх. намесник за Аустрију и о. Драган потписују уговор о коришћењу римокатоличке цркве у Posthofstrasse 41 у Линцу. Исте године у Новембру еп. Константин са више свештеника и ђакона освећује малим освећењем ново богослужбено место Србима у Линцу. Храм је потпуно реновиран и са више свештеника га је осветио еп.Константин у јуну 2006 год.

Од свог оснивања до данас С.П.Црквена општина Линц је имала више председника и то: Г.Стеван Додеровић, г. Драгослав Јанковић, г. Спасоје Танасић и г. Гостимир Ђукић.

И ако радни дан, знатан број парохијана је дошао да са својим парохом, протом Драганом дочека драге госте. Пре свега преосвећеног владику, госп.Константина са гостом из Русије, преосвећеним владиком господином Антонијем (Пантелић) и Његовим братом протојерејем-ставрофором Миланом Пантелићем, старешином саборног храма у Шабцу. Света архијерска литургија почела је у 10 часова. Епископима су саслуживали  20 свештеника из Аустрије, Србије и Немачке као и 5 ђакона.

Посебно радосни догађаји тог дана за Црквену општину, родитеље и све парохијане, било је рукоположење ђакона Гојка Остојића у чин свештеника којег је Еп.Константин наименовао да од почетка септембра богослужи верном народу у Сант Пелтену, као и рукопроизвођење за чтеца студента Теологије Драгољуба Ђокића (син проте Србољуба Ђокића) из Салцбурга.

По завршетку Св. Литургије, преосвећени владика, госп. Константин, честитао је и пожелео младом јереју Гојку, успешну службу на њиви Господњој. Затим се захвалио Епископу Антонију и уручио му икону Господа Христа Пантократора, као успомену на овај дан и посету Линцу.  Преосвећени владика Антоније, захвалио се и истакао значај овог догађаја за епархију, за цркву и све парохијане. Посебно је истакао труд и  дугогодишњи рад у дијаспори за мисију Српске православне цркв, епископа Константина и проте Драгана, чији рад је уродио плодом. За успомену на овај дан уручио је епископу Константину икону Светог Николаја Велимировића. Пожелео је да овакво духовно јединство и братска љубав међу свештеницима остану и даље и да Божији благослов буде на свима.

Из цркве су гости прешли у црквену салу на ручак, који је организовала Црквена општина. Припрему и домаћински дочек гостију реализовала је протиница Гроздана уз помоћ и подршку својих сталних сарадница.

У 17 часова је  почела вечерња молитва благодарења на немачком језику. То је истовремено и други део прославе јубилеја 40. годишњице, на који су позвани представници Покрајине Горње Аустрије, општине Линц, ККТ Диоцезе, представници других цркава, као и представници дипломатског кора. На молитви су присуствовали обојица владика и скоро сви свештеници. Завршну реч на немачком језику дао је отац прота Драго Вујић из Беча који је веома сажето говорио о мисији Епархије Средњоевропске са посебним акцентом на досадашњи рад на парохији Линц. Затим се прота Драган захвалио угледним гостима, и у знак сећања на овај велики дан за Српску православну парохију у Линцу поделио им дело „Пролог" од Св. Владике Николаја Велимировића на немачком језику. Све присутне прота је срдачно позвао на  разговор и дружење испред црквене сале где је припремљен коктел и послужење.

Вероучитељица Спасић Видосава