500-годишњица Реформације – где се налази екумена?

Поводом предстојећег јубилеја 500-годишњице Реформације биће изнова вишеструко осветљени и доведени у фокус јавности узроци и последице великог црквеног расцепа. Како изгледа данас идеја о јединству Цркава?

У тражењу путева хришћанске екумене изгледа да теолози и представници Цркава већ неколико година стагнирају. Теолошка спорна питања су расправљана и вишеструко описана. Аргументативне различите позиције изгледају при томе понекад као теолошка довитљивост. Иако међу конфесијама на практичном нивоу често тече глатко и без већих функционалних сметњи, ипак од верника такав Status quo није прихваћен као задовољавајући.

Са циљем да се утрвене стазе мишљења прошире и нови путеви ка екумени између Католичке, Православне и Евангелистичке Цркве испитају, покушаће овог летњег семестра 2016.г.водећи теолози наведених вероисповести на Михенском универзитету (LMU) да заједно дискутују о централним темама хришћанске екумене.

Овај тросеместрални циклус са укупно десет предавања/дискусија организују Eugen-Biser-Stiftung (Фондација Еуген Бизер), Zentrum für ökumenische Forschung (Центар за екуменске студије) и Zentrum Seniorenstudium der LMU München (Центар за студије сениора на ЛМУ у Минхену), као и Ökumenisches Institut der Universität Heidelberg (Екуменски институт универзитета у Хајделбергу). Узеће учешће теолози ових трију конфесија.

Прво у циклусу кратких предавања са дискусијом почиње 25. априла 2016. Тема првог предавања гласи - ”Једна Црква Божија и наше подељене конфесије”

Референти/дискутантни су:

професор др Клаус Унтербургер, Регенсбург, - римокатолик

професор др Томас Кауфман, Гетинген - протестант

професор др др Анстасиос Калис, Минстер - православан

председава – проф. др Бетрам Штубенраух, Минхен.

 

Протођакон Зоран Андрић