50 бискупа путује с Папом у Бари на конференцију о Средоземљу

У италијанском граду Барију одржаће се петодневни међународни скуп црквених великодостојника са средоземног подручја на коме ће се првенствено обавити размена искустава и радити у више радних група како би се дошло до заједничке изјаве. Ова изјава ће се на крају скупа уручити папи Фрањи, који ће присуствовати конференцији на њеном крају, тојест следеће недеље. Конференицја ће се одржати од 19. до 23. фебруара 2020. године и у њој ће учествовати 50 бискупа, архијереја и патријараха из 20 европских, афричких и блискоисточних држава.

Мото конференције је „Средоземно  море – граница мира“. „Највећи изазов је у томе што желимо да се Средоземље учини да буде оно што је било и што је увек било: место сусрета, размене и мира, а не сучељавања и конфликта“, рекао је ватикански кардинал Пјетро Паролин.

Реферате ће држати председник Бискупске конференције у Босни и Херцеговини кардинал Винко  Пуљић,  начелник Латинске Јерусалимске Патријаршије надбискуп Пјербатиста Пизабала, као и надбискуп алжирски Пол Дефарж.

Папа ће у среду одржати говор у базилици Светог Николаја Мириклијског, а у наставку служити мису у центру града. Међу гостима ће бити председник Италије Серђо Матарела и председник Владе Ђузепе Конти.

Извор: Vaticannews.va(са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)