50 година Митрополије аустријске

Поводом 50-годишњице Митрополије аустријске, Свесвјатејши Патријарх васељенски Вартоломеј одслужио Литургију у Бечу

Централни догађај пастирске посете патријарха Вартоломеја Аустрији био је јубилеј - 50 година Грчке Митрополије у Аустрији. Свечана света Литургија поводом значајног јубилеја служена је у храму Христовог Васкрсења у центру Беча.

У свом поздравном говору Патријарх Вартоломеј је истакао рад досадашњих Митрополита у Аустрији: Хризостома Зита (1963-1991), Михаила Стаикоса (1991-2011) и Арсенија Кардамакиса (од 2011). Свјатејши Патријарх је посебно захвалио дејствујућем митрополиту Арсенију на његовом свеобухватном и ангажованом пастирском раду у Аустрији и Мађарској, нарочито на подручју рада са омладином и организовања катихизиса у државним  школама. Указао је да је оснивање Митрополије аустријске био први корак Цариграда ка прилагођавању на нове услове живота Цркве. У међувремену су основане такве митрополије у Хонгконгу, Сингапуру, Буенос Аиресу и Мексику.

Митрополит Арсеније је, у свом поздравном слову, подсетио да је митрополит Хризостом сарађивао са кардиналом Кенигом на оснивању Фондације „Про Оријенте“ и подржавао њену свеколику активност. При томе је велики корак направљен 1967. када је донет Закон о православнима. Његов предшественик митрополит Михаило је потицао из школе свога претходника, па се и он активно истицао у рад по екуменским питањима, негујући односе са историјским локалним Црквама Аустрије. Оснивање Православне епископске конференције је такође заслуга митрополита Михаила, додао је он.

Торжественој Литургији су присуствовали и митрополит Емануил Адамакис из Париза и митрополит Нектарије Пападакис из Петре са Крита.

Посебно срдачно патријарх Вартоломеј је поздравио Епископа бачког и администратора Епархије аустријско-швајцарске др Иринеја (Буловића), чији је архипастирски рад и залагања у свеправославном и, уопште, хришћанском свету посебно истакао. Свесвјатејши Патријарх је, притом, подсетио да је у октобру ове године, на позив Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, учествовао у прославама у Београду, Нишу и Подгорици у част обележавања 1700-годишњице Миланског едикта. Светој Литургији је присуствовао и Епископ крушевачки др Давид (Перовић), као и  свештенство Српске Православне Цркве и других помесних Православних Цркава који пастирствују у овој земљи.

Мирко Колунџић,
Православна информативна служба (OID)

 

50 година Митрополије аустријске
50 година Митрополије аустријске
50 година Митрополије аустријске
50 година Митрополије аустријске