50-годишњица Фондације Про Оријенте

У предговору Споменице кардинал бечки подсећа на драматично стање прогоњених хришћана на Блиском истоку и говори о „екуменизму посведоченом у крви“. Екуменска Фондација  Про Оријенте обележава ових дана свој 50-годишњи јубилеј. Овим поводом је Фондација објавила Сопоменицу с поднасловом „Историја успеха дијалога између Истока и Запада“ са освртом на 50 година екуменске сарадње са источним Црквама и предвиђањем предстојећих изазова. Своје прилоге су написали кардинал Кристоф Шенборн, савезни председник Хајнц Фишер, Патријарх Вартоломеј I, куријски Кардинал Курт Кох и коптски Папа-Патријарх Тавадрос II.

У свом поздравном слову бечки Надбискуп подсећа на драматично стање прогоњених хришћана на Блиском истоку. Кардинал Шенборн говори дословце о „екуменизму посведоченом у крви“.

Истиче се да је Фондација Про Оријенте протеклих година одиграла снажну улогу адвоката за заштиту људских права. Он подсећа да ће се идуће године обележити и 100-годишњица геноцида у Османском царству над Јерменима и хришћанима сиријске традиције. „Са тугом, болом, жалошћу и гнушањем доживљавамо данас то да оним деловима оријенталног хришћанства поштеђеним у она смутна времена, данас прети сличан терор.“

 Савезни председник Хајнц Фишер наглашава у свом поздравном слову да значај Фондације увелико превазилази црквено-религијско подручје и при том говори о „миротворачкој иницијативи“ ове Фондације. Дословце каже он: „Тачно је да светска политика није била тема Фондације Про Оријенте, али већ у свом називу и у својој методици Фондација представља противтежу стратегији моћи и насиља. Он истиче да је приликом својих посета земљама Оријента свагда сусретао личности који су име Аустрије доводиле у везу са радом Фондације. На тај начин Про Оријенте умногоме доприноси позитивном зрачењу Аустрије у многим деловима света.

У раду Фондације председник државе види и потврду исправности аустријског пута сарадње државе и Цркве, односно религијског заједништва: уз очување поштовања и узајамне аутономије настаје широко поље сарадње у служби појединца и заједнице, а што се тиче свих људи који живе у нашој земљи.

Кардинал Кох, председник Папског савета за неговање хришћанског јединства, изражава само речи хвале о овој Фондацији. Он сматра да је Фондација својим радом суштински допринела гледишту да између Цркава Истока и Запада  на путу мање стоје верска питања и да се осећа све дубља повезаност историјског памћења која је својевремно допринела међусобном удаљавању. Кардинал Кох вели даље: „Од свих хришћанских Цркава нама католицима су без сумње најближе источне Цркве, обе су сачувале староцрквени поредак и обе су древне Цркве... Од Католичке и од Источне Цркве тражи се да превладају велики раскол и да успоставе заједничко причешће.

Његова Свесветост Патријарх Вартоломеј сматра да се Фондација Про Оријенте показала као „лабораторија црквеног јединства“. У својој поздравној речи Васељенски Патријарх истиче да је Фондација радила не само на научном подручју, него, пре свега, на унапређењуј личних односа, што је за похвалу. И у будућности Фондација треба да буде платформа философских мишљења и сусрета људи различитих култура и традиција.

Васељенски Патријарх пише дословно: „Време је за смеле кораке који би превазишли ниво размене љубазности и који не би на друге гледали с гордошћу или на одстојању, него би их поштовали као браћу исте вредности“. Он се, уз то, нада да се у рад Фондације могу све више укључивати млади људи.

Поглавар Коптске Цркве Тавадрос II истиче да његова Црква спада у сабор хришћанских Цркава. Захваљујући напорима Про Оријенте, Римокатоличка Црква и Оријенталне Православне Цркве могле су да разраде терминолошке неспоразуме прошлости. Па и кад су богословски изрази и појмови схватани другачије, ипак је реч о истој заједничкој вери, сматра Патријарх Тавадрос у својој поздравној речи. Он је истовремено уверен да ће се кроз заједничке састанке и конференције успети доћи до заједничког језика са којим би се могла изразити заједничка вера у Господа Исуса Христа.

Врхунац прославе јубилеја Про Оријенте јесте 8. новембар када се служи екуменско богослужење у бечкој шкотској цркви, а у наставку се приређује свечана академија на Бечком универзитету, на којој ће говорити Кардинал Кристоф Шенборн, Кардинал Курт Кох, Васељенски Патријарх Вартоломеј и Коптски Патријарх Тавадрос II.

Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)