53. број часописа „Дабар“

У дане Васкршњег поста из штампе је изашао 53. број часописа „Дабар“, гласила Митрополије дабробосанске, једног од најцјњенијих духовних часописа Српске Православне Цркве. У уводном тексту новог броја „Дабра“, штампаног на 130 страна, Митрополит дабробосански г. Хризостом у Божићним порукама подсећа да су „само мир и добра воља алтернативне немирима нашег савременог света и наше свакодневнице“, уз поруку  да „нема мира без добре воље“, и уз констатацију да на жалост живимо у омражености, „што је сасвим супротно од добре воље“. Митропилит Хризостом због тога упућује апел народним и политичким вођама да личним примером покажу добру вољу у решавању свих отворених путања.

Поводом великог јубилеја, 800 година од оснивања Епархије дабробосанске, „Дабар“ објављује опширан приказ о Светом Сави (1219-1235), Архиепископу српском, чији је аутор Сава, Епископ шумадијски. У тексту се подсећа да је Свети Сава добио дозволу да обнови разорени манастир Хиландар да би „учинио од њега први српски манастир у Светој Гори“.

„Дошавши у Србију да измири завађену браћу и да спашава душу свога народа, настањује се у манастир Студеницу, проучавајући потребе и задатке Српске Цркве“, а за првог српског архиепископа архимандрит Сава је хиротонисан на празник Пресвете Богородице 1219. године у Никеји. „На основу најновијих истраживања, поред старих епископија у Расу, Липљану и Призрену, основане су тада у приморју Хумска и Зетска, а у унутрашњости Србије још шест епархија – Жичка, Хвостанска, Будимљанска, Дабарска, Моравичка и Топличка“, пише епископ Сава.

Поред текста „Светосавска философија породице и народа“, часопис „Дабар“ објављује разноврсне и занимљиве духовне текстове, по чему је препознатљив. Ту су и традиционалне „Дечије стране“, као и „Дабров информатор“, који на 60 страна објављује активности митрополита Хризостома и актуелне вести из Митрополије дабробосанске.

На задњим корицама и овај пут имамо прилику прочитати занимљиву причу под насловом „Бошкова свадба“, из пера архимандрита Јована Гардовића, главног и одговорног уредника часописа „Дабар“. Архимандрит Јован нас подсећа на старе добре православне обичаје, када су породице у нашим селима бројале и преко тридесет чланова, који су заједно и у љубави радили, сложно делили плодове свога рада, заједно се радовали и туговали. „Данас је умјесто љубави према ближњима, коју нам је Господ заповиједио, у први план стављена љубав према себи и личном комфору“, констатује архимандрит Јован и додаје „плодови таквог избора су очигледни. Срозали смо се више него икад, а излаз нам је могућ само ако оживимо љубав према Богу и ближњему своме“.

Славко Хелета