659 беба постале кумчад Грузинског Патријарха

На празник Богојављења обављено је заједничко крштење у Саборној цркви Свете Тројице у Тбилисију. Наиме, 659 беба постали су кумчад Његове Светости Патријарха Тбисјисија и све Грузије. Године 2008. патријарх Илија је најавио да ће бити кум сваком трећем и наредном детету рођеном у породици чији родитељи су венчани црквено. Ову одлуку је изазвала тадања демографска криза у Грузији. У вези са овим, многи житељи Грузије сећају се приповести коју је некад испричао светитељ наших дана Свети Гаврило (Ургебадзе):

„Прочитао сам посебну молитву за умножење грузијског народа. И те ноћи сам имао виђење: неколико лица ми је пришло и повело ме негде. Уходали смо у неку белу зграду, која је била веома мрачна, да нисам могао препознати ни зидове. Но, чим су ми се очи навикле на мрак, спазио сам велики број беба умрљаних крвљу! Лежале су на поду. Стајао сам на врховима прстију. Одмах затим чуо се громовит глас који је казивао: „Долази! Долази!“ Мислио сам да то долази старешина оних који су ме водили у просторију. Врата се отворише и ја спазих Матер Божју са анђелима. Пришла ми је и казала: „Молиш ли за умножење грузијског народа?“ Тад је показала врата и рекла строгим гласом: „Гаврило! Да ли стварно мислиш да се грузијски народ може умножити на тај начин?“ И тад је изашла.“ Зна се да је после овог виђења старац Гаврило ходао улицама Тбилисија и проповедао: „Немојте побацивати децу! Немојте побацивати децу!“

Према изјави Патријарховој, многе бебе које је крстио биле су бебе које су могле изгубити живот побачајем. Патријархов благослов је допринео томе да су многи брачни парови почели другачије размишљати о побачају, те се многи одлучују на више деце. У овом тренутку се демографска слика Грузије донекле побољшала. Више од 27.300 деце постали су кумчад Католикоса-Патријарха Илије II последњих неколико година.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)