70-годишњица Саборне цркве Светог Николаја у иранској престоници

70-годишњица Саборне цркве Светог Николаја у иранској престоници
70-годишњица Саборне цркве Светог Николаја у иранској престоници
70-годишњица Саборне цркве Светог Николаја у иранској престоници
70-годишњица Саборне цркве Светог Николаја у иранској престоници

На празник Преноса моштију светог Николаја из Мире у Бари, 22. маја 2015. године, руска православна парохија у Техерану прославила је 70-годишњицу Саборне цркве Светог Николаја.

По благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, свечану Литургију је служио Архиепископ Бакуа и Азербејџана Александар. Њему су саслуживали архимандрит Александар (Заркешев), настојатељ цркве Светог Николе, и свештенство Епархије Бакуа.

Током заупокојене службе верници и свештенство узнели су молитве за блаженопочивше душе оних који су саградили цркву – архимандрита Виталија (Сергијева), архимандрита Владимира (Малишева) и архитекте Николаја Маркова.

Међу верницима били су отправник послова Амбасаде Руске Федерације у Ирану А. Јуденцов и белоруски амбасадор у Ирану В. Рибак. Тамо је е било и поклоника из руске православне цркве Св. Филипа из Уједињених Арапских Емирата.

После Литургије верници су кренули у трократни опход око цркве и узели учешће у чину благодарења.

Након тога Архиепископ Александар је честитао настојатељу ове цркве, председнику Црквеног одбора и парохијанима поводом овог значајног датума и истако да се ове године обележава 20-годишњица повратка парохије у окриље Мајке Цркве и именовања оца Александра (Заркешева) за настојатеља ове цркве у Техерану.

***

Након што су совјетске дипломате затвориле две цркве при Амбасади у Техерану 1921. године, руска заједница је организовала капелу у улици Аромане, где је служио последњи мисионар руске православне мисије у Урмији, архимандрит Виталиј (Сергијев).

Године 1941. у иранску престоницу је стигео јеромонах (касније архимандрит) Владимир (Малишев). Захваљујући његовим напорима, је прикупљен је значајни новац и парцела  је купљена прекопута америчке амбасаде у Техерану.

У августу 1944. постављени су темељи цркве. Њу је пројектовао архитекта Николај Марков. Године 1945. црква Светог Николаја је освећена.

У парохији су служили свештеници Руске Заграничне Цркве, али до раних 80-тих парохија је остављена без свештеника. Почетком 1995. године парохијани су затражили од блаженопочившег Патријарха московског и све Русије Алексија II да прими парохију под окриље Мајке Цркве.

Фебруара 1995. Свети Синод је одлучио да парохија буде примљена у јурисдикцију Московске Патријаршије и да јерођакон Александар (Заркешев) буде постављен за настојатеља цркве Св. Николаја у Техерану.

Извор: Московска Патријаршија