75 година од погибије Краља Александра I Карађорђевића у Марсељу

Поводом 75 година од погибије Краља Александра I Карађорђевића у Марсељу, у Храму Светог Ђорђа на Опленцу, 9 . октобра 2009. године, на дан Светог Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и парастос уз саслужење  Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа аљаског Николаја и бројног свештенства опленачког намесништва. Светој Литургији присуствовали су Принц Владимир са супругом Бригитом, г. Драган Јовановић, председник Општине Топола као и велики број деце из Основне и Средње школе Карађорђе и Краљ Петар I из Тополе.

Присутнима се беседом обратио Владика Јован који је позвао на Христове речи да љубимо једни друге. Љубав је наша покретачка сила и снага, а не људска мржња која је Краља Александра осудила на смрт. Ако хоћемо живот вечни, Владика је позвао да верујемо у Бога, да имамо љубави једни према другима, као што нам говори и Свети апостол љубави Јован Богослов, да је Бог љубав, и ко пребива у љубави у Богу - пребива и Бог у њему.

После Свете Литургије и парастоса у Карађорђевом граду Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован је присуствовао отварању 37 Опленачке бербе, после које је уследио културно уметнички програм. Цвеће и венце на крипту положили су преседник Србије Борис Тадић, чланови породице Карађорђевић, представници дипломатског кора и Драган Шутановац, министар одбране. По завршетку комеморације министар Шутановац је отворио изложбу '' Државнички и ратнички пут краља Александра Првог '' у кући краља Петра Првог на Опленцу. - Историја ће краља Александра Карађорђевића упамтити и по политици југословенства која се  показала неуспешна - рекао је министар Шутановац. После седам и по деценија можемо да кажемо да је био велики визионар, а његов пројекат није успео не зато што је био лош, већ зато што му следбеници нису дорасли.

Краљ Александар Први Карађорђевић, Краљ Ујединитељ, је био први Краљ Југославије (1929-1934). Краљ Александар је био други син краља Петра Првог и кнегиње Зорке. Отишавши из своје родне груде у Француску ради учвршћивања одбранбеног савеза против Немачке изгубио је свој живот у Марсељу 9. октобра 1934. године. Његова смрт је дубоко потресла цео свет, а поготово српски народ. Његово тело је испраћено од стотину хиљада људи све до Опленца где је сахрањен у задужбини краља Петра I .

Извор: Епархија шумадијска