76-годишњица Новосадске рације

Поводом предстојећег обележавања 76-годишњице Новосадске рације, у просторијама Црквене општине новосадске 16. јануара 2018. године одржан је састанак представника Епархије бачке, Града Новог Сада и Јеврејске општине Нови Сад.

Састанку су присуствовали председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације г. Мирослав Илић, секретар Епископа бачког протопрезвитер Владан Симић, г. Мирко Адам из Јеврејске општине Нови Сад и гђа Биљана Радованов, секретар Одбора.

Чланови Организационог одбора сагласили су се да ће конференција за медије, на којој ће бити представљен детаљан програм обележавања годишњице од трагичног догађаја, бити уприличена у понедељак, 22. јануара 2018. године, у подне, у Градској кући у Новом Саду. Због обележавања годишњице Рације у Новом Сад ће до краја седмице бити објављен и план преусмеравања и затварања појединих саобраћајница на Кеју.

Централни програм обележавања 76-одишњице Новосадске рације почеће 23. јануара 2018. године, у 12 часова, на Кеју жртава рације. У име Српске Православне Цркве помен ће служити Епископ бачки г. Иринеј, а у име Јеврејске заједнице врховни рабин Исак Асиел. Програм ће бити настављен у 13.45 часова на новосадској плажи Штранд, где ће бити служен помен код спомен-плоче жртвама Рације. Јавно градско саобраћајно предузеће Нови Сад уступило је аутобус који ће бити паркиран на самом Кеју жртава рације и који ће грађани, нарочито старији, којима је шетња напорнија, моћи да искористе. Аутобус ће кренути у 13.30 часова ка новосадској плажи Штранд.

Новосадска рација извршена је од 21. до 23. јануара 1942. године, када су припадници мађарске фашистичке окупационе војске побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана.

Извор: Епархија бачка