79-годишњак изградио цркву својим рукама

79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама

Отворена је нова црква у селу Малаја Кудара у Кјахтском округу Републике Бурјатије. Црква, посвећена Светом Варлааму Чикојском, подигнута је током девет година личним средствима једног локалног старијег становника, извештава Бурјатска митрополија Улан-Уде и Бурјатије. Бурјатија је планинска руска република у источном Сибиру.   

Генадије Таишикин, 79-годишњи самоуки учитељ, ловац, пољопривредник и некадашњи маратонски тркач (трчао до 62 км), почео је изградњу цркве 2009. године. Грађена је у фазама, сопственим рукама и личним средствима. У почетку је била подигнута као гробљанска капела, да би касније били придодати припрата и звоник, и коначно 2017. године, олтар. Црква је израђена у потпуности ручно, па и иконостас.

Подвижник чикојски, Свети Варлаам је неко време служио као послушник у Малој Кудари. Због тога је Таишикинова црква посвећена Светом Варлааму, по благослову Митрополита Улан-Уде и Бурјатије г. Саватија. Прва Божанска Литургија служена је у цркви на дан Светог Варлаама, 10. јуна.

У истом селу је започета рестаурација старе цркве Покрова Пресвете Богородице. Дана 30. априла 2017. године одржан је маратон на коме су прикупљана средстава уз учешће локалних власти, локалног ансамбла Волница и других гостију. Одлучено да се подигне летњи и зимски олтар.

Свети Варлаам Чикојски је рођен као Василије Федорович Надеждин у селу Мересево, у губернији Нижњ Новгород 1774. године. Познат је по мисионарском раду у Трансбајкалу и као оснивач забитог манастира Светог Јована Претече на Чикојској планини у Бурјатији. Умро је 23. јануара 1846. године. Прославља је као локални светац.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)