800 година српске медицине

У организацији Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, најстарије лекарске асоцијације у нашој земљи, у Конацима манастира Свети Прохор Пчињски, 09. јуна 2011. године, отворен је Научни скуп под називом 800 година српске медицине. Циљ овог скупа је да се подстакне стварање Института за историју медицине.

Српско лекарско друштво је у својој агенди овај скуп означило као најбитнији догађај у 2011. години. На свечаном отварању скупа, међу великим бројем учесника, присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, који је поздравио све присутне и пожелео добродошлицу и успех у њиховом раду, а госпођа проф. др. Славица Ђукић Дејановић, председница Скупштине Републике Србије, отворила је овај значајни Научни скуп. Академик Радоје Чоловић, председник СЛД, одржао је пленарно предавање под називом 800 година српске медицине.

По завршетку пленарног излагања, првог дана Научног скупа, госпођа проф др Славица Ђукић Дејановић, поклонила се моштима и помазала миром Светог Прохора Пчињског, посетила манастирски комплекс и задржала се у разговору са Његовим Преосвештенством Епископом врањским Пахомијем у Краљевом конаку манастира.

Извор: Епархија врањска