800-годишњи јубилеј доминиканаца

На симпосиону одржаном у Загребу поводом 800 година постојања бенедиктинског реда, што се обележава у целом свету, поднети су реферати учесника из многих земаља којима је наглашена неопходност заједничког европског одговора на злоупотребу религије у циљу оправадања насиља. Излагали су, између осталих, надбискуоп врхбосански и кардинал Винко Пуљић и римски генерални директор домиканског реда патер Бруном Кадоре. Тема скупа је била „Имају ли религије значаја за Европу?“ Организатори су били Загребачки универзитет, Папски универзитет Ангеликум у Риму, Вулф-институт у Кембриџу и издавачка кућа Стирија из Загреба.

Кардинал Пуљић је подсетио на то да је после грађанског рата у БиХ залагањем Римокатоличке цркве, Српске Православне Цркве, као и Исламске и Јеврејске заједнице, основано Међурелигијско вијеће са седиште, у Сарајеву, при чему у седишту рада и сваке делатности стоји мото „Никад више“.

„Вера мора служити изграђивању заједничке културе. Не можемо  градити безбедан темељза ово друштво без моралних начела, без слободе савести, без одговорности за заједничко добро, без једнаких права за све људе и за сваки идентитет. У том, смислу су верници и тиме и Црква стварност коју Европа мора снажније уважавати,“ нагласио је кардинал Пуљић.

Генерални директор доминиканаца је истакао да нам је потребан дијалог како бисмо се боље упознали, а да бисмо остварили циљ мора се искоренити насиље и свако ектремистичко мишљење, које наноси штету не смао појединцу, него и заједници као таквој.

Извор: Катпрес (превод Информативнa службa СПЦ)