88 година од упокојења пјесника Алексе Шантића

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Градски одбор Мостар, у четвртак, 02. фебруара на достајанствен ће начин обиљежити 88 година од упокојења пјесника Алексе Шантића. Дан сјећања на великог пјесника почиње у 11 часова када је планирана посјета Шантићевом гробу (у новом православном гробљу, у Бјелушинима). Одмах посије тога, у 12 часова, у гостопримници код Старе цркве одржаће се конференција за штампу. На конференцији ће челни људи Просвјете представити новоусвојени Правилник “Шантићевих вечери поезије”, одлуку о додјељивању “Шантићеве награде”, која ће бити додијељена на овогодишњој манифестацији “Шантићеве вечери поезије”, те информисати медије о расписивању конкурса за “ Шантићеву награду”.

Помен и вечерња служба за пјесника биће обављена у Старој цркви, у 18 часова.

Шантићу у част организовано је и књижевно вече пјесника Зорана Костића, у галерији краљице Катарине Косаче у ХД херцег Стјепан Косача, с почетком у 19 часова. Зоран Костић је вишеструко награђивани српски књижевник, носилац вриједних награда међу којима су и награда “Лаза Костић” и “Карађорђева повеља”. Костић је од 2003. године предсједник Удружења писаца Републике Српске.

У програму књижевне вечери ће, рецитујући и пјевајући Шантићеве стихове на српском, али и на руском језику, наступити и Јелена Трепетова – Костић, глумица Народног позоришта РС, првакиња московског театра (МХАТ-а).

Извор: Епархија захумско-херцеговачка