90.000 римокатолика избегло пред терором исламиста у северној Нигерији

Беко-Харам терор постаје неиздржив за хришћане. – Посматрачи оцењују да има 600.000 интзгерно расељених лица

Абуџа, 28.10.2014.  Најмање 90.000 католика до сада је  избегло испред теророра исламистичке групације Боко Харам у северноисточној покрајинској држави Борно. Ово извештава нигеријснски дневни лист „This Day“ јуче у понедељак позивајући се на Дијецезу Мајдугури.  Међу прогнанима налазе се неких 20 свештеника, а парохијске зграде су опљачкане.

Према најновијим проценама државне хуманитарне агенције, око 677.000 Нигеријанаца напустило је домове на североистоку земље. Стварни број прогнаних није тачно проценити, јер се сматра да прогнаних има знатно више. Државна помоћ је изостала за већину њих.

Савезна држава Борно, у којој је 2002. г. основан покрет Боко Харам, била је погођена последњих година посебним изливима насиља. Само прошле недеље убијено је у бомбашком нападу најмање 17 људи; 30 младића и жена одведено је изгледа да од исте групе из села Вага Монгоро на североистоку земље. Познат је онај случај да су киднаповали преко 200 ученивца из школе у Чибоку. Преговори вођени у Чаду по питању њиховог ослобађања нису имали успеха.

Према једном скорашњем извештају орган изације о људским правима „Хјума Рајтс Воч“, чланови НБоко Харама киднаповали су почев од 2009. г. око 500 жена и девојака: преко 7.000 цивила убијено је у истом временском  раздобљу на северопистоку земље и у самом главом граду Абуџи.