93. годишњица херојске одбране Београда у Првом светском рату

херојиОбележавајући 93. годишњицу херојске одбране Београда у Првом светском рату 7. октобра 2008. године са почетком у 11.00 часова крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату која се налази у оквиру комплекса престоничког Новог гробља биће одржана церемонија свечаног одавања почасти и полагања венаца. Крај споменика прослављеним српским јунацима предвођеним знаменитим мајором Драгутином Гавриловићем, као и на гробу самог мајора Гавриловића и код Споменика браниоцима Београда 1915. године који се налази на Дунавском кеју код Спортско-рекреативног центра ``25. мај`` биће положени венци и одате почасти. Венце ће положити представници Министарства рада и социјалне политике, високе делегације Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, Града Београда, као и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

***

Октобра 1915. године, нападајући главним снагама преко Саве и Дунава, ка долини Велике Мораве, а помоћним преко Дрине и из Бугарске, армије Централних сила имале су задатак да окруже и униште Српску војску. Београд су нападали делови немачке и аустроугарске армије, уз снажну подршку артиљерије са копна и река. Трупе одбране Београда пружале су жесток отпор, посебно на положајима које су браниле јединице мајора Драгутина Гавриловића.

Спомен-костурница налази се на београдском Новом гробљу, а подигнута је 1931. године по пројекту руског архитекте Романа Верховскоја. На врху постамента налази се фигурална представа српског војника, рад Живојина Лазића, док су уз њен постамент приказани аустроугарски и немачки двоглави орлови, као симбол победе Српске војске у Првом светском рату. У Спомен-костурници се налазе посмртни остаци неколико хиљада храбрих бранилаца Београда из 1915. године.

Извор: Сектор за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике Републике Србије