98 година Колубарске битке

98 година Колубарске битке
98 година Колубарске битке
98 година Колубарске битке
98 година Колубарске битке

У суботу, 15. децембра 2012. године, завршена је манифестација Дани Колубарске битке, која је трајала од 6. до 15. децембра. Колубарско-посавско насмесништво и Црквена општина Лазаревац, са благословом Његовог Преосвештенства Владике шумадијског г. Јована, дали су свој допринс у обележавању ових дана.

Тако је у недељу, 9. децембра, у храму светог великомученика Георгија у Ћелијама код Лајковца служен парастос српским ратницима изгинулим у Колубарској бици, а сахрањеним у порти овог манастира. Парастос је служио игуман манастира светог великомученика Георгија, јеромонах Макарије (Тошић). Овом приликом представници општинских власти Лазаревца и Лајковца положили су венце на спомен костурницу. У пријатном разговору са игуманом обећана је помоћ у изградњи меморијалног комплекса Колубарске битке при манастирском храму. Венце су на спомен костурницу положили и припадници многобројних удружења, међу којима и Удружење потомака учесника ослободилачких ратова 1912–1918.

У уторак, 11. децембра, у организацији Црквене општине Лазаревац, у Центру за културу у Лазаревцу промовисан је ДВД „Молитве на језеру“ светог владике Николаја Велимировића. Ово молитвено-књижевно вече отворио је јереј Влада Димитријевић речима о светом Николају и његовом делу „Молитве на језеру“. О овом делу пројекта обнове манастира светог архангела Михаила на Превлаци говорио је гост из Црне Горе, игуман поменутог манастира, отац Венедикт. Овај мултимедијални пројекат је покушај да се на савремен начин верницима презентују дела светог Владике. Урађени у виду спотова, одломци из „Молитава на језеру“ откривају се на један нов начин, нарочито близак младима навиклим на овакав начин презентовања. Музичку пратњу на стихове Владике Николаја компоновао је познати музичар Асим Сарван, који је заједно са глумцем Андрејом Шепетковским представио лазаревачкој публици овај први у низу пројеката везаних за обнову манастира светог архангела Михаила на Превлаци.

У суботу, 15. децембра, у крипти храма светог великомученика Димитрија у Лазаревцу служен је парастос српским ратницима. Парастос је служио гост из Београда, протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, а саслуживало му је братство храма светог Димитрија. Молитви је присуствовао већи број званичника лазаревачког округа предвођених председником Градске општине Лазаревац, г. Драганом Алимпијевићем. По завршетку општинске церемоније уследила је државна церемонија полагања венеца у крипти храма. Уз све војне почасти, венце у крипти храма је положио председник владе Републике Србије г. Ивица Дачић. За њим су су своје венце положили и представници општинских власти, борачких удружења и, традиционално, представници земаља које су учествовале на страни окупатора. У својим говорима, по завршетку церемоније, представници државних и општинских власти су подсетили на храброст нашега народа и жртву коју су принели на олтар слободе у којој данас уживамо. Њихово дело не сме бити заборављено, а простор у коме почивају заслужује и требало би да добије изглед који и приличи најзначајнијем споменику на нашим просторима. У наставку је уследио културно-уметнички програм „Колубарска битка“, у коме су учествовали доајени нашег глумишта Михајло Јанкетић, Лепомир Ивковић, Милорад Мандић, Бранко Јеринић и други.

свештеник Влада Димитријевић

Извор: Епархија шумадијска