Кипарска Црква одликоваће архиепископа Димитрија

Његово Високопреосвештенство г. Димитрије, Aрхиепископ Грчке Православне Америчке Архиепископије, путује на Кипар, где ће бити одликован златним орденом Светог апостола Варнаве поводом 50-годишњице архијерејске службе. Предстојатеља Грчке Архиепсикопије у Америци лично је позвао Његово Блаженство Aрхиепископ г. Хризостом, предстојатељ Кипарске Цркве. У његовој пратњи налазиће се Митрополит питсбуршки Сава, ђакон Пантелејмон Пападопулос и председник Савеза кипарских организација Америке г. Киријак Папастилијанос.

Заједничка архијерејска Божанска Литургија биће одслужена у суботу, 11. фебруара 2018. године, у цркви Свете Софије у Строволосу, после чега ће Свети Синод Кипарске Цркве уручити aрхиепископу Димитрију златни орден Апостола Варнаве, највишe одликовање Кипарске Цркве, у част  50-годишњице његове архијерејске службе, и као знак признања за његов свеукупни црквени рад и академска остварења. Пријем у част архиепископа Димитрија биће одржан у недељу увече.

Архиепископ Димитрије је рођен у Солуну 1. фебруара 1928. године. Рукоположен је за јерођакона 1960. године, а у свештени чин 1964. године. Хиротонисан је за епископа 17. септембра 1967. године и уздигнут у звање митрополита 20. августа 1991. године. Устоличен је за Архиепископа америчког 18. септембра 1999. године.

Током свог боравка архиепископ Димитрије ће посетити и кипарског председника Никоса Анастасијадиса, грчког амбасадора на Кипру Елијаса Фотопулоса и друге значајне личности и организације. Одржаће и предавање у Богословској амкадемији Кипарске Цркве о савременим богословским изазовима и изгледима.

Извор: Кипарска Црква, Православие.ру