Aдминистративна примопредаја у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској

У понедељак, 24. септембра 2018. године, у службеним просторијама Епархије, уз учешће чланова Епархијског управног одбора и епархијских службеника, обављен је чин административне примопредаје Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Ову Епархију је епископ Григорије предао свом наследнику епископу Димитрију.

Епархијски управни одбор, на челу са новим епископом Димитријeм, са захвалношћу је констатовао да је епископ Григоријe у свом досадашњем деветнаестогодишњем архипастирском раду обновио и унапредио живот Епархије, обнављајући храмове и друге црквене објекте, али још важније од тога, унапређујући црквени и духовни живот поверених му хришћана. 

У минулом грађанском рату на територији Епархије захумско-херцеговачке и приморске порушено је, девастирано или запаљено 48 храмова и 2 манастира. Данас у Епархији има 245 како обновљених тако и новоизграђених храмова, укључујући манастире, црквишта и капеле. Епископ Димитрије ће са радошћу наставити обнову и духовног и материјалног аспекта Епархије. 

Епископ Димитрије, као председник Епархијског управног одбора, изразио је благодарност својим претходницима што је поверену му Епархију захумско-херцеговачку и приморску примио на управљање пре свега у стању црквеног поретка, а онда и позитивног економског и имовинско-правног пословања. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка