Адвокат Божидар Чармак у Интернет литији

Гостујући у 25. Интернет литији, адвокат Божидар Чармак, говорио је о тренутној ситуацији у Бару, поводом литије у част Светог Јована Владимира која је прошла улицама града под Румијом 4. јуна 2020. године.

За почетак се осврнуо на дан Недеље победе Православља, када је из револта због забране традиционалне литије на Цетињу, кренуо пешке из Бара, носећи крст у рукам: -Када ме је полиција зауставила на Брајићима, погодило ме је као човјека, као дијете и као родитеља у овој земљи, да у престоници, која се темељи на теократији, да на том Цетињу смета и не може да дође један крст са једним човјеком на дан побједе православља.

Чармак се осврнуо на податак да од Светог Василија није забележен ниједан нови случај обољења од корона вируса, а једине особе које се процесуирају због окупљања су свештеници Српске Православне Цркве, што се наставља и даље, покретањем поступка против барског намесника Слободана Зековића.

-У члану 54 Закона о заштити становништва од заразних болести, не постоји мјера ограничења јавних окупљања. Мјера која ограничава окупљање на 200 људи и слично, потпуно је ван закона, појаснио је Чармак истичући да сва су ова кривична дела која се тичу непоступања по мерама заштите бланкетне природе и зависе од поменутог Закона.

-Могуће је да ћу затражити од Управног суда да се испита законитост ове наредбе, најавио је Чармак. Он је такође објаснио да полиција користи такозвану „последњу одбрану друштва“, дакле најстрожију меру, а на један потпуно импровизовани начин.

-Поставља се питање да ли су литије као јавна окупљања проблем за јавно здравље или опасност по започети грабеж земље и дискриминацију Православне Цркве“, подвукао је Чармак.

На питање о случају кривичне пријаве против протојерерја-ставрофора Слободана Зековића, Чармак је рекао: -Предсједници ЦБ Бара су поднијели кривичну пријаву тужилаштву, не упознавши са том информациом ни мене као браниоца, а ни никога од свештеника. Шкакљиво је то што тужилаштво по питању ове пријаве још увијек није донијело одлуку. У току литије, кроз народ који је мирно шетао, пролетјело је возило, угрозивши безбједност људи, међу којима је било и дјеце. Овај догађај се одиграо у присуству начелника барске полиције и његових колега. Они су назирали инцидент умјесто да надзиру безбиједност грађана, рекао је адвокат додајући да сада кад би овај случај требао да се расветли нема ниједне објаве у медијма.

Адвокат Божидар Чармак закључио је гостовање у нади да ће у будућности сви инциденти бити третирани бар подједнако са процесима против свештенства Српске Православне Цркве.

Извор: Митрополчија црногорско-приморска