Аја Софија: Припрема се црвени ћилим од 14.000 квадратних метара. - Кур'ан ће се читати 24 сата свакодневно

Hagia Sophia: They are preparing a 14,000 sq. m. red carpet, Quran will be read 24 hours a dayТурски министар културе и туризма Мехмет Нури Ерсои и гувернер Цариграда Али Јерликаја посетили су у недељу Свету Софију како би прегледали место пре њеног претварања у џамију. У исто време  излазе нове информације о променама које ће се догодити у Светој Софији како би се она претворила у џамију.

Између осталог, и ово:

• Ћилим од 14.000 квадратних метара је спреман –  Поручен је у јуну, а платило ју је само турско Председништво.

• Симболи који не би требали да буду у Светој Софији, пошто нису  у складу са њеном функцијом џамије, биће пренесени и изложени на другом месту.

• Биће постављена два имама и четири мујезина. Главни критеријум је ... добар глас.

• Стихови из Кур'ана чуће се унутар споменика током 24 часа.

• Аја Софија ће бити отворена сваког дана за свих пет молитви.

• Туристи ће моћи да виде мозаике у одређено време без плаћања улазнице.

• Посетиоци се не могу приближити месту где ће се обављати муслиманска молитва.

Истовремено, према информацијама, скоро све карте су купили верници из муслиманских земаља који ће 24. јула отпутовати у Цариград на прву молитву. Стотине људи из целе Турске слетело је у Цариград да виде Свету Софију и сликају се испред ње, после одлуке да се споменик претвори у џамију и да се људи  моле чак и у њеном дворишту.

Света Софија не мења свој назив

У интервјуу каналу "Абер" председник Дирекције за верске послове Турске Али Ербас уверава да се назив Аја Софије неће мењати, јер се 1453. године звала "Велика џамија Ајасофија", док одбацује могућност ВИП позивница за прву молитву која ће се одржати 24. јула. Такође је тврдио да ће претварање Аје Софије у џамију разрешити проклетство Мехмеда Освајача, према којој су проклети сви они који користе Аја Софију мимо њене намене. "Нека ова одлука разреши ово проклетство које пада на овај народ", рекао је Али Ербас.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)