Академија посвећена породичним вредностима у Батајници

Академија посвећена породичним вредностима у Батајници
Академија посвећена породичним вредностима у Батајници
Академија посвећена породичним вредностима у Батајници
Академија посвећена породичним вредностима у Батајници

Дана 28. маја 2017. године у храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници, с почетком у18 часова, одржана је свечана академија посвећена традиционалним вредностима српске породице. Академију су припремили и реализовали вероучитељи у сарадњи са учитељима и ђацима основних школа „Бранко Радичевић“ и „Светислав Голубовић Митраљета“.

У поздравној речи парох батајнички протојереј Јевта Павловић је истакао: -Налазимо се већ на крају школске године и зато бих желео да вечерас прво поздравим наше вероучитеље. Чини ми се да су они помало запостављени, а раде велико мисионарско дело готово као и свештенослужитељи. Хвала им што су имали слуха да се одазову на мој позив и припреме ову вечерашњу академију. Академију смо посветили породици и њеним исконским вредностима.

-Проблеми с којима се сусреће савремена српска породица, деценијама су потискивани, а неки од њих су били табу тема за ово друштво, као што је проблем енормног броја абортуса који се врше у Србији. Упућени кажу да та цифра достиже и преко 200 хиљада. Да смо о овој теми говорили осамдесетих година и надаље, сигурно би били проглашени за великосрпске националисте и шовинисте. Данас, опет, када је прошло време једноумља, поставља се питање, имамо ли права да о овоме и даље ћутимо? Ћутање би било свакако знак одобравања и саглашавања са свим оним што се догађа око нас. Сетимо се само како је неко на улици, чини ми се претпрошле године, намерно кучету одсекао ноге. Сви су били ужаснути тим чином. Све новине су писале о томе. Тај догађај је наишао на општу осуду јавности. А замислите сад овај апсурд. Ко зна колики број чедоморстава се изврши у току једног дана у нашој престоници? А мало је и премало оних који то јавно осуђују, а да не кажем да је неко о томе написао и један новински стубац. Па зар ти невино побијени нису и наша деца? Схватимо већ једном да с њима ми убијамо нашу будућност.

-Свакако, не желимо никога јавно да прозивамо, нити пак да осуђујемо све оне који су на било који начин пали у страшни грех чедоморства. Ми осуђујемо и не одобравамо њихове поступке. То што су донели погрешне одлуке, узрок није само у њима, већ и у општеприхваћеном систему самољубља и слободне сексуалности. Зато ми морамо радити на промени колективне народне свести. У том смислу смо се вечерас и сабрали овде да кажемо: не слажемо се са убијањем нерођених Српчића! Желимо да се у овој земљи ради на стимулацији рађања и спасавања сваког живота.Погледајте само вечерас ову дечицу! Погледајте само ту лепоту! Зар од њих има већега дара под сунцем? Не верујем. Деца су наша будућност; деца су нешто најлепше што се може догодити породици. Као што рече један наш песник: „Деца су украс света.“ Нажалост, некима од њих није дозвољено да виде светлост дана. Зато вечерас ову академију посвећујемо свој нерођеној деци. Даће Бог да се у овој земљи забрани абортус и да једнога дана буде више рађања неголи смрти, поручио је протојереј Јевта Павловић.

Извор: Епархија сремска