Академија Саборном храму у Подгорици

Академија Саборном храму у Подгорици
Академија Саборном храму у Подгорици
Академија Саборном храму у Подгорици
Академија Саборном храму у Подгорици

У организацији Богословије Светог Петра Цетињског у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици 17. марта 2019. године одржана је традиционална духовна академија поводом Недеље Православља. Поздрављајући митрополита Амфилохија, свештенство, чланове дипломатског кора и све присутне госте ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић:

-Вечерашња академија је посвећена осамстотој годишњици аутекефалности Српске Православне Цркве и наравно, као и сваке године, спомену на победу Православља, Сабору у Цариграду у 9. вијеку који је одбранио поштовање икона и чији смо Синодик данас прочитали у Цетињском манастиру после литије која је прошла цетињским улицама. Академија посвећена и петогодишњици обновљења цетињског Црквено-пјевачког друштва „Његош“. Прослављамо и пету годишњицу цетињског Дјечјег хора Светог Мардарија Љешанског и Либертвилског, којим управља наша сестра Јелена Калуђеровић, који је само продужетак цетињске школе веронауке.

Празничну беседу одржао је професор Богословије ђакон Павле Љешковић. У уметничком дијелу програма учествовали су ђаци Богословије, полазници цетињске школе веронауке, црквени хорови „Свети Марко“ из Подгорице и „Његош“ са Цетиња. Подељене су и награде за најбоље светосавске темате ученика Богословије, што се организује сваке године за овај празник.

Извор: Митрополија црногорско-приморска