Акатист Светом Николају поводом 60-годишњице

На Академији Светог Тихона у САД свештеници, професори и студенти обележили су 60-годишњицу од престављења Светог владике Николаја (Велимировића) одслуживши акатист испред собе у којој се он упокојио 18. марта 1956. године.

„Свети Николај Жички, у свету познат по многим богословским и духовним списима, међу којима Охридски пролог, Живот Светога Саве, Ризница српске духовности, провео је последњих пет година свога живота у манастиру Светог Тихона где је на Академији држао предавања из основних и постдипломских студија, а једно време био и декан Академије“, рекао је протојереј др Стеван Војтовић, садашњи декан. „Икона овог Светитеља и кратко његово житије налазе се у ходнику испред његове собе и тако свакодневно подсећају на његово присуство и ходатајство.“

Према подацима Академије Светог Тихона, владика Николај је био и гостујући предавач на Академији Светог Владимира која је у то време била у Њујорку, као и у манастиру Свете Тројице и на тамошњој семинарији у Џорданвилу.

Акатист који је Свети Владика саставио на Васкрс 1923. године, као тадашњи Епископ охридски, посвећен је Господу Христу, Победитељу смрти. У својим Молитвама на језеру он се обраћа Господу Христу као Цару и Богу. И тај део је управо прочитан пре него што се приступило целивању његове иконе.

„Користим ову прилику да молитвено споменемо светитеља једног међу светима који је ходио овом земљом и просимо његово ходатајство пред Христом, нашим Господом, за плодотворно и пастирско школовање студената нашег Факултета,“ рекао је отац Стеван, закључивши овај свети чин возгласом: „Преподобни оче архијереју Николаје, моли Бога за нас.“

Извор: ОСР (превод: Информативна служба СПЦ)