Акција ''Очистимо Србију'' у Пределу изузетних одлика ''Долина Пчиње''

Православна епархија врањска као управљач Предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'', организовала је, поводом акције ''Очистимо Србију'', на Дан заштите животне средине - 05. јуна 2010. године, акцију чишћења Предела изузетних одлика ''Долина Пчиње'' који обухвата површину од 2.606 хектара.

У акцији су учествовали: братство манастира Свети Прохор Пчињски, запослени у Предузећу ''Конаци'' - Прохор Пчињски, локално становништво, месна заједница Јабланица, власници викенд кућа у ПИО ''Долина Пчиње'', чланови Еколошких друштава из Бујановца и Врања, ученици основних и средњих школа из Бујановца и Врања.

Посебно је било значајно учешће ученика средње Хемијско-технолошке школе из Врања на челу са професорима: Игором Алексићем - вероучитељем, професора микробиологије и предмета Извори загађења животне средине и испитивање тла, воде и ваздуха, Мирославом Јанковићем, професором хемије и Небојшом Станковићем, професором хемије. Укупан број учесника био је око три стотине. Осим напред наведених учесника у акцији су учествовали и чланови удружења деце са посебним потребама ''Наша деца'' из Београда који су овог викенда били гости Епархије врањске, братства манастира Свети Прохор Пчињски и Предузећа ''Конаци'' - Прохор Пчињски, чије се особље побринуло да члановима овог удружења припреми храну.

Медијска подршка акције био је Радио ''Искон'', радио Православне епархије врањске који је у току протекле целе недеље у свом програму обавештавао слушаоце о овој акцији. Ако се овоме дода одлична медијска пропраћеност на свим медијима јавног сервиса (Радио телевизија Србије), онда добар резултат акције није могао да изостане. Ова медијска кампања, комбинована са регионалним и локалним медијима може да буде пример добро организоване припреме акције ''Очистимо Србију''.

С обзиром да су носиоци акције биле локолне самоуправе, истичемо коректну сарадњу у спровођењу акције општине Бујановац и ЈКП ''Комуналац'' из Бујановца.
Посебно радује чињеница да се велики број младих укључио организовано у ову акцију, што представља добар пут стварања правилних навика код младе генерације у погледу заштите животне средине. Остаје и даље потреба едукације локалног и старијег становништва у стварању навика и бриге за заштиту животне средине. То ће представљати један од основних задатака у раду Управљача у наредном периоду.

Извор: Епархија врањска