Активности SOYA у Сиднеју

Прошли викенд је у Сиднеј стигла група младих Срба из Мелбурна. То су били представници СОЈЕ који су и у тај град дошли поводом промоције документарног филма Бориса Малгурског ''Косово Можете ли да замислите?''. Више о томе догађају имати ћете прилику прочитати у сљедећем броју Српског гласа а ову прилику би радо искористили да Вам кажемо нешто више о незваничним разлозима посјете Сиднеју.

Ти млади људи су имали част да петак вече проведу у друштву Преосвећеног Владике г. Иринеја. Узимајући у обзир да је СОЈА оформирана на иницијативу Владике г. Иринеја, природно је било да се млади људи нађу у једном неформално окружењу и са Преосвећеним поразговарају о досадашњем раду. Вече је прошло у опуштеном амбијенту, гдје је омладина имала прилику да изнесе своја мишљења и планове за будћност. Ово је врло битна ставка, јер као што знамо, већи број српске омладине се удаљио од Цркве, што се одсликава врло негативно на цјелокупну српску зајединицу у Аустралији.

У суботу 13 фебруара се одржало и прво неформално дружење чланова СОЈЕ под називом СОЈА КАФЕ. Шесточланој екипи из Мелбурна се придружило око 15-ак младих Срба и Српкиња из Сиднеја као и ђ. Бранко Босанчић. Оваква окупљања су већ честа појава у Мелбурну па се сљедећи успјешни рецепт одлучило да тако нешто буде организовано и у Сиднеју прије промоције филма.
Окупљање је прошло врло успјешно, било је ту мноштво младих људи из Сиднеја који се међусобно нису познавали а који ће, надамо се, постати активни чланови СОЈЕ.

Други циљ СОЈА кафеа је био попуњавање одбора СОЈЕ у Новом Јужном Велсу са новим представницима, обизиром да је СОЈА недавно стекла правни статус и да је усвојен устав који организацији даје јасну структуру-кровне српске омладинске организације у Аустралији и Новом Зеланду.

Сљедећег дана, 14 фебруара, одржано је приказвање документарног филма о Косову и Метохији ˝Косово да ли можете да замислите? ˝, младог канадског режисера српског поријекла, Бориса Малагурског. Документарни филм који је приказан у Шавел биоскопу у Педингтону у Сиднју, испратила је публика која је бројала преко 200 особа.

Након пројекције изузетно потресног филма, публика је постављала питања и поведена је дискусија о томе како широј јавности приказати српски став и јасну иситну о дешавањима на Косову и Метохији. Општи став је био да је неопходно индивидуално и колективно лобирати медијских кућа, да би овај документарни филм о српским страдањима на Косову био представљен и широј аустралијској јавности. Кроз овај пројекат приказан је и знатан потенцијал СОЈЕ, кроз допринос развоју националне свјести и позитивног активизма српској заједници Аустралије.

Aна Вујанић/Јанко Николић

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска