Активности Верског добротворног старатељства

Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства
Активности Верског добротворног старатељства

Волонтери ВДС-а посетили најстарије суграђане у Стационару у Диљској, Дом за одрасла инвалидна лица и Дом „Јован Јовановић Змај“

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства посетили су 18. новембра 2018. године после свете Литургије Дом Стационар у Диљској. У Стационару, дому који је у саставу Геронтолошког центра Београд, бораве наши суграђани који су непокретни или теже покретни и којима је стога у потпуности потребна туђа нега и помоћ.

Један број корисника Стационара због прехладе није био за посете па су се волонтери задржали у приземљу, обишли кориснике по собама и разговарали са онима који су се окупили у трпезарији. Као и увек особље Стационара је било врло предусретљиво и љубазно је примило активисте ВДС-а.

Један од староседелаца Драган Протић је врло задовољан боравком у Стационару. Врло радо нам је рекао: -Ускоро 16. децембра ће бити тачно двадесет година како сам у Стационару. Нисам имао боље услове ни код куће. Овде имам храну, комплетну бригу и много боље услове. Оно што ми недостаје то ми донесу посете, породица.

Једна бака од осамдесет три године је рекла да јој је самоћа јако тешко падала. Од како јој је син пре пет година преминуо било јој је тешко што је сама: -Овде у Дому су пажљиви, могу да прошетам, поразговарам, увек неког има. Могу неком да кажем „добро јутро“ и „добар дан.“.

Волонтери нису веровали да госпођа Олга ведрог лица и живог погледа има деведесет три године. Има братанца који је повремено обилази, али је усамљена јер више нема никог свог. Никог од најближих. Разговара са пуно духа јер како је рекла, „ипак је здрава, не дај Боже да буде горе, то говори и другима овде, да се не жале него да буду захвални. Човек мора да прихвати ситуацију у којој се нашао.“

Пред полазак волонетри су видели и оца Серафима врло задовољног јер је био у цркви на светој Литургији. Његово здравствено стање се знатно поправило од момента доласка у Стационар. Има пуно планова и као увек добар духовни савет.

Посета и дружење волонтера Милосрдне секције Верског добротворног старатељства са станарима Дома за одрасла инвалидна лица у недељу, 4. новембра 2018. године, почели су на најлепши начин, заједничком молитвом на светој Литургији у параклису Светог архиђакона Стефана у КБЦ „Бежанијска коса“ јер је међу сабраним верним народом било и неколико станара Дома.

Служба Божја у болничком простору увек има неку посебну лепоту јер се у току литургијског сабрања тај простор освећује и бива „део Неба“ на земљи. Служио је јереј Лазар Војводић, духовник КБЦ „Бежанијска коса“, а међу присутнима је као и приликом наших ранијих посета било пуно младих родитеља са децом која увек уносе радост.

После свете Литургије волонтери су стигли у Дом за одрасла инвалидна лица. У сали у којој се обично окупљају станари у току је био шаховски турнир. Судија Дејан Бечелић је рекао да је у току меч између екипе Дома „Погледи“ и екипе „Витез“ у склопу Треће лиге Београда. Станаре Дома волонтри су обишли по собама и поделили им воће, „Православље“ и „Мисионар“. Иако у потпуности зависе од туђе бриге и неге многи од њих се у складу са својим могућностима труде да воде активан живот кроз низ активности које се у оквиру Дома организују. Једна од тих активности су спортска такмичења у току новембра која се организују поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом. Задивљује како станари Дома упркос физичких, телесних ограничења због инвалидитета имају смирење, ведар дух и успевају да овладају различитим вештинама и знањима, да пишу песме, сликају и освајају врхунске награде на Параолимпијским играма. И да се међусобно помажу.

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства посетили су 28. октобра 2018. године Дом „Јован Јовановић Змај“ у саставу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине „Звечанска“. Окупили су се прво у седишту ВДС-а у Француској 31 после свете Литургије дошавши из својих парохијских храмова. Све активности Милосрдне секције организују и одвијају по благослову јереја Владимира Марковића, генералног секретара ВДС-а.

Долазак волонтера био је најављен и у дворишту Дома дочекала их је стара познаница Сандра која пише песме. Две дежурне васпитачице су врло љубазно примиле госте и позвале децу да дођу у дневни боравак где су им поделили воће, слаткише и „Православље“, „Православни мисионар“ и мале молитвенике. У Дому борави тренутно око четрдесеторо деце, а у Прихватилишту четрнесторо.

Опширнији извештаји о активностима волонтера Верског добротоворног старатељства налазе се на интернет страници starateljstvo.rs.

Извор: ВДС