Алармантно: Прогон хришћана у Европи – 3.000 напада у 2019. години

Последњих година повећао се прогон хришћана у свету. Најновији извештај Института Гетстон показује да је број напада на хришћана достигао алармантан, рекордно висок ниво у 2019. години. Злочини из мржње према хришћанима, који су се претходно дешавали углавном само у блискоисточним и комунистичким земљама, сад су почели све више да се проширују и на европске земље.

„У Европи је у 2019. години око 3.000 хришћанских цркава, школа, гробница и споменика било предмет напада вандала, опљачкано или уништено“. Многи напади се одигравају у Француској: само у 2018. години од 42.258 француских цркава њих 875 било је предмет напада вандала.

У Шведској је током прошле године било три бомбашка напада на једну зграду која је у власништву Сиријске православне цркве, где се последња експлозија догодила у октобру 2019. године. А многи напади против хришћана не се објављују у медијима, а иако се објављују, често се идентитет починиоца крије. Многи антихришћански напади се не публикују као злочини из мржње, упркос чињеници што су хришћани мете напада из мржње и вандализма.

Група за праћење прогона хришћана „Отворена врата“ извештава да је шокантан број од 254 милиона хришћана широм света доживело висок ниво прогона због своје вере, највише у тиранијским комунистичким, блискоисточним и северноафричким земљама.
У Нигерији је ове године преко 1000 хришћана убијено у нападима фуланских и бокохарамских екстремиста. Процењује се да је више од 6.000 хришћана убијено у Нигерији почев од 2015. године, а да је око 12.000 расељено из њихових села. Нигерија је по прогону хришћана рангирана као 12. држава у свету.

Хришћани су најпрогоњенија религијска група на свету, а хришћанке се најчешће суочавају са најгорим видом прогона. Многе жене доживљавају „двоструки прогон“: један због тога што су жене, а други зато што су хришћанке. "На основу података, хришћанке су најугроженије групе данас у свету“, каже Дејвид Кари, председник „Отворених врата“.

Мађарски премијер Виктор Орбан је недавно говорио о прогону хришћана рекавши да „четворо од петоро људи који су прогоњени због вере јесу хришћани... Па, ипак, Европа, опет и опет, остаје нема!“ Он даље каже да су „унижавање, поруга, ућуткивање због политичке исправности“ облици препреденог хришћанског прогона који се дешава на Западу. Он је такође навео да мађарски Устав обавезује Мађаре да штите хришћанство.

Мађарска је 2017. увела програм „Мађарска помаже“ који помаже хришћанима који трпе прогон. Само у априлу 2019. г. овим програмом дато је око 26,200.752 долара хришћанима у многим земљама, међу којима је пет блискоисточних и подсахарских
народа.

Аутор: Петер Имануелсон
Са енглеског превела Сања Симић де Граф, професор, Лозница