Албанац покушао да запали џамију

Како преноси новинска агенција Бета, у селу Ораовица, поред Прешева, 20 марта 2004. године, полиција је ухапсила Рамадана Нухију после покушаја да запали сеоску џамију. Нухиу је због постојања основне сумње да је извршио кривично дело изазивања опште опасности, уз кривичну пријаву предат истражном судији Општинског суда у Прешеву, који му је одредио притвор до 30 дана.

Ко зна како би се све завршило да по пријави Одељењу мултиетничке полиције у овом, једном од највећих села у општини Прешево, у коме живе искључиво Албанци, нису ефикасно интервенисали полицајци и мештани, који су пожар локализовали и тиме спречили причињавање велике материјалне штете.

На месту подметања пожара, после увиђаја који је извршио истражни судија Општинског суда у Прешеву, заједно са замеником државног тужиоца и радницима СУП-а Врање, утврђено је да је Нухију највероватније побацао разне брошуре Исламске верске заједнице и запалио. У пожару је изгорео око један квадратни метар подне облоге и неколико верских књига историјске вредности. На самој џамији причињена је незнатна материјална штета.

У близини албанског гробља на улазу у Прешево, из правца Ораовице, пронађен је упаљач са којим је Нухиу изазвао пожар и микрофон противправно присвојен из џамије...

Вест о покушају паљења џамије у прешевској општини посебно је забринула преостале Србе (нешто више од 3.000, колико их тамо живи) да се у светлу трагичних догађаја на Космету овај злонамерни покушај злодела не припише њима. Лакнуло је свим добронамерним становницима овог дела Србије, када су чули да је извршилац овог недела пронађен и ухапшен.