Албанска мафија зарађује милијарде евра

Косово и МетохијаПод патронатом четири најјача мафијашка клана из Албаније којима руководе породице Кула, Абази, Борици и Брокај, албански мафијаши са Косова успели су да постану друга водећа нарко-мафија у свету. Тридесетак албанских мафијашких породица са Косова контролишу светске токове организованог криминала: шверц дроге, оружја, цигарета, крадених возила, проституцију, рекетирање, прања новца, уцене...

Најопаснији мафијашки клан у Албанији чини породица Кула, која контролише промет наркотика из Турске, шверцује оружје и имигранте у Италију. Шверц дроге и оружја главни је бизнис и породице Абази, док клан Борици, осим дроге држи примат у проституцији у сарадњи са италијанским криминалним бандама. У групи Брокај су бивши политичари и некадашњи припадници тајне службе Сигурими. Делатност ове групе је дрога, оружје и проституција.

Ове породице разгранале су криминалне мреже мафијашких породица косовских Албанаца, од којих су најјачи кланови Кељменди, Шабани, Лука...
Дилери мафијашких албанских породица са Косова месечно прокријумчаре четири до шест тона хероина, чија је вредност на годишњем нивоу две милијарде долара.
„Тај профит, према подацима немачке, италијанске, чешке и осталих европских полиција пере се кроз више од 200 приватних банака и мењачница, које су у рукама албанских мафијашких породица. Новац перу и кроз ланце парфимерија и салона отворених у Италији, Великој Британији, као и кроз бројне кафане по Западној Европи. Највише криминално зарађеног новца легализује се у Албанији, која слови за највећи центар за прање новца, али и трговину дрогом на Балкану. Део новца је пран и у Шпанији. Интересантно је да у тој земљи није легализован само новац зарађен на шверцу дроге већ и кеш зарађен у пљачкама албанских мафијаша по Немачкој", наводи се у извештају српске полиције о организованом криминалу на Косову и Метохији.

Главни бизнис албанских мафијаша, према полицијском извештају, и даље је шверц дроге.
Шиптарска нарко мафија - Од укупне количине дроге која стиже на светско тржиште, 65 одсто прелази преко Косова и Метохије, док се на европско тржиште 90 одсто хероина прокријумчари преко тог подручја. Албанске криминалне групе са Косова контролишу више од 80 одсто трговине хероином у Европи. Од 38 милиона долара, колико је албанска мафија зарадила 1999. године на шверцу дроге, профит ових нарко-група у последњих десетак година попео на неколико милијарди долара - наводи се у извештају.

Албанска мафија нарко-мрежу раширила је у Италији, Швајцарској, Аустрији, Немачкој, Скандинавским земљама... У Америци, албански мафијаши под својим патронатом држе 40 одсто хероинског тржишта.
- За кратко време, албанска мафија у Италији успела је да потисне турске трговце дрогом. Од курира, Албанци су постали организатори кријумчарских мрежа и партнери сицилијанској Коза ностри, напуљској Камори и калабријској Н'драгенти. Седиште албанских мафијаша је у Калабрији, у Милану, док у кантону Тићино, на граници Италије и Швајцарске, Албанци контролишу шверц дроге, али и милионски исплативо кријумчарење људи. Криминалну активност у Швајцарској Албанци су, према подацима тамошњих безбедносних служби, искористили за илегалну куповину „калашњикова" и „узија". Седиште црне берзе оружја, како се наводи у документу, било је у Берну и Базелу. Албанци су оружје куповали и у Шведској и Норвешкој, где њихов нарко-клан под патронатом држи 80 одсто тржишта дроге - наводи се у извештају.

Албанци са Косова већ десет година су главни дистрибутери грчког тржишта кокаина, хероина и канабиса, произведеног у Албанији. Трансфер ка Грчкој Албанци користе и за кријумчарење миграната из своје земље и Косова, али и илегалаца из Турске, Пакистана, Сри Ланке, Кине... Под њиховом контролом је и трансфер преко Јадранског мора, од албанске обале до Италије.
- У овом послу, албанска мафија има чврсте везе са турским, афричким и италијанским криминалцима. Илегалне мигранте у оваквим ситуација Албанци користе и као курире за преношење дроге.

Косово центар трговине дрогом

Главни трговци дрогом на Косову су породични кланови, наводи се у јуче објављеном извештају Стејт департмента о стратегији контроле наркотика. У извештају се наводи да је Косово транзитна тачка за дрогу преко које се хероин произведен у Турској и Авганистану преноси у западну Европу. Главни транзитни пунктови, према извештају су Гњилане, Призрен и Митровица, иако је до октобра 2007. највећа количина дроге заплењена у Приштини.
- Велика количина дроге илегално улази на Косово преко суседних земаља. На Косову се дрога „разбија" у мање пакетиће, пре него што оде даље у западну Европу. Косово и само има мало и „перспективно тржиште дроге", а интересантна је сарадња трговаца дрогом с Косова, из Србије и Албаније - наводи се у извештају.

Јавне куће уз границе

Као транзитни пункт у транспорту илегално купљеног оружја, који је из скандинавских земаља ишао на Косово, Албанцима су служиле јавне куће које су као угоститељске објекте отварали дуж границе Чешке са Аустријом и Немачком. До радних дозвола и дозвола за трајни боравак у овој земљи, Албанци су, према подацима чешке полиције, долазили лако, митом који су давали локалним политичарима, службеницима, полицајцима...

Тамара Марковић

Извор: www.blic.co.yu